Bodelning vid skilsmässa
Så går en bodelning till när makar skiljer sig
Ur juridisk synvinkel inleds en skilsmässa när en ansökan om äktenskapsskillnad (den juridiska termen för skilsmässa) lämnas in till tingsrätten. Bodelningen ska verkställas när tingsrätten meddelat dom om äktenskapsskillnad och domen vunnit laga kraft (vilket innebär att domen inte längre går att överklaga). Om någon av makarna begär det kan dock bodelningen verkställas innan det finns en dom.
Notera att det i samband med att du skiljer dig är väldigt viktigt att faktiskt göra en bodelning och upprätta ett bodelningsavtal. Om detta inte görs är det möjligt för någon av parterna att flera år senare begära en bodelning. Då kan det bli väldigt besvärligt.
I denna text förklarar vi hur en bodelning i samband med skilsmässa går till. Du kan både titta på videon och se vårt exempel.
Behöver du hjälp med en bodelning? Hör av dig till oss för en kostnadsfri första kontakt. Om du sedan väljer att ta vår hjälp med antingen medling eller enbart upprättandet av ett bodelningsavtal gör vi detta till ett i förväg överenskommet fast pris.
Vi hjälper dig med:
- Kostnadsfri första kontakt
- Bodelningsavtal till fast pris
- Hjälp vid behov av medling
Ta kontakt
Fri första kontakt med jurist. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.
Se vår förklaringsvideo
1. Vad ska bodelningen omfatta?
Bodelningen ska omfatta värdet av det giftorättsgods som makarna innehade på det datum då ansökan om äktenskapsskillnad/skilsmässa lämnades in till tingsrätten. Huvudregeln är att giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom. Egendom kan vara enskild om makarna har upprättat ett äktenskapsförord eller om det exempelvis finns ett testamente som föreskriver att egendom, som någon av makarna mottagit till följd av testamentet, ska vara enskild. Respektive make är enligt lag skyldig att lojalt redovisa all den egendom som han eller hon har i sin ägo.
2. Hur blir det om makarna är överens?
Utgångspunkten är att giftorättsgodset ska delas upp i lika delar. Makarna är dock fria att frångå denna huvudregel om de båda är överens. Exempelvis kan makarna bestämma att den ena maken ska överta ägandet av den gemensamma bostaden i utbyte mot att den andra maken slipper dela med sig av aktier i sitt företag.
3. Vad händer om man inte kommer överens?
Om man vid en skilsmässa inte kan komma överens om hur bodelningen ska gå till är det möjligt att ansöka om en bodelningsförrättare. En bodelningsförrättare utses av tingsrätten och ska i första hand medverka till en frivillig uppgörelse. Om detta misslyckas har bodelningsförrättaren dock rätt att självständigt bestämma hur bodelningen ska gå till. Bodelningsförrättarens beslut kan överklagas till tingsrätten.
Det är väldigt viktigt att makarna, trots att de kanske inte är överens, inte skjuter upp bodelningen i onödan. Anledningen är att någon av makarna (om bodelning inte görs) annars kan begära bodelning flera år efter att makarna gått isär. I så fall kan konsekvenserna bli stora och oväntade eftersom makarnas ekonomi kan ha förändrats sedan de flyttat isär.
4. Vad händer om man inte gör en bodelning?
Ifall det är så att det bara finns enskild egendom blir skillnaden mellan att göra och att inte göra en bodelning liten. Om det däremot finns egendom som ska fördelas, vilket nästan alltid är fallet, är det fördelaktigt att göra en bodelning så snart som möjligt. Rätten göra en bodelning går aldrig förlorad men ju mer tiden går desto svårare blir det att fastställa egendomsförhållandena vid skilsmässan. Det kan innebära att möjligheterna till en rättvis fördelning går förlorad och att den ena maken får ut mindre än vad som egentligen borde vara fallet.
5. Vad betyder jämkning av bodelning?
I vissa fall går det för den som 1) varit i ett kort äktenskap, 2) eller precis fått ett arv eller en gåva strax före äktenskapsskillnaden, att begära jämkning av bodelningen. Läs gärna vår specialtext om vad jämkning av bodelning är för att förstå om du kan komma i fråga för detta. I bästa fall kan du slippa betala hundratusentals kronor till ditt ex.
6. Vad är ett bodelningsavtal?
Bodelningen ska dokumenteras i ett så kallat bodelningsavtal. Av bodelningsavtalet framgår det vilket giftorättsgods som finns och hur detta ska fördelas mellan makarna. Bodelningsavtalet ska skrivas under av båda makarna.
7. Vad händer med skulderna vid en bodelning vid skilsmässa?
En make kan aldrig bli tvungen att överta den andra makens skulder. Om en av makarna har skulder så avräknas alltid skulderna från tillgångarna innan bodelningen verkställs. Om skulderna överstiger tillgångarna stannar skulderna kvar hos maken ifråga. I det scenariot kan den andra maken bli tvungen att dela med sig av de egna tillgångarna, utan att få någonting i retur.
8. Hur bestäms värdet av tillgångarna?
9. Hur kan en bodelning inom ramen för en skilsmässa gå till? (Räkneexempel)
Vi tar exemplet Pelle och Lisa.
Innan Pelle och Lisa ska bodela har de lämnat in ansökan om skilsmässa. Eftersom båda har signerat den och de inte har några barn går skilsmässan igenom på en gång vilket innebär att de kan börja med bodelningsprocessen.
Tillgångarna
Tillsammans har Pelle och Lisa ett hus värt 1 miljon kronor plus ett bankkonto med 1 miljon kronor. Sammanlagt har de alltså tillgångar värderade till 2 miljoner kronor.
Eftersom de inte har något äktenskapsförord klassas all egendom som giftorättsgods. Därmed har de alltså 1 miljon kronor i tillgångar vardera.
Skulderna
Nu till skulderna. Lisa har inga skulder. Pelle har 1 miljon kronor i skulder.
Kalkylen av nettogiftorättsgodset
Pelle: Pelle har 1 miljon kronor i tillgångar. Men han har också 1 miljon kronor i skulder. Hans nettogiftorättsgods blir alltså 0 kr.
Lisa: Lisa har 1 miljon kronor i tillgångar. Hon har 0 kr i skulder. Hennes nettogiftorättsgods blir alltså 1 miljon kronor.
Eftersom Lisa har 1 miljon kronor i nettogiftorättsgods måste hon dela den miljonen i två. Därmed måste hon överföra 0,5 miljon kronor i bodelningslikvid till Pelle.
10. Vad gäller om det finns en fastighet i samband med skilsmässa?
Inte sällan finns det en fastighet med i bilden. Utgångspunkten är att fastigheten är giftorättsgods och ska tas med i bodelningen. Om det i äktenskapsförord, genom gåvobrev eller testamente framkommer att fastigheten är enskild kommer fastigheten såklart undantas.
Vem som får fastigheten kan makarna komma överens om själva. Om makarna är oense kommer fastigheten tillfalla den som har bäst rätt till fastigheten. Den bedömningen görs i det enskilda fallet. Vem som har enklast att hitta ny bostad och vem som har störst behov av fastigheten på grund av sitt arbete är av betydelse. Om det finns barn med i bilden är vårdnadssituationen av stor vikt. Om en förälder kommer bo med barnen merparten av tiden talar det för att den föräldern ska få bo kvar i fastigheten.
Fastigheter har många gånger ett betydande värde som kan utgöra en stor del av det totala giftorättsgodset. Utgångspunkten är att giftorättsgodset ska fördelas lika. Den som får fastigheten på sin lott kan därför behöva kompensera den andra med annan egendom.
11. Finns det någon tidsgräns för att göra en bodelning vid skilsmässa?
Det finns ingen tidsgräns för när en bodelning ska ske. Det innebär att en make kan vägra bodelning i stort sett hur länge som helst. Den möjligheten begränsas dock av att maken som vill göra en bodelning kan ansöka om en bodelningsman hos tingsrätten. Bodelningsmannen kommer därefter kunna genomföra en bodelning utan båda makarnas samtycke.
Det finns ingen anledning till att vägra bodelning. Eftersom det inte finns någon bortre tidsgräns för när bodelning ska ske innebär det också att den andra maken när som helst kan komma med ett krav om bodelning. Utgångspunkten vid bodelning är att fördelning ska göras efter den egendom som fanns dagen tingsrätten tog emot ansökan om skilsmässa. För den som hamnat i en sämre ekonomisk position kan det bli riktigt tråkigt.
12. Kan man göra en bodelning innan skilsmässan är klar?
Ja, det kan man absolut göra. Genom ett så kallat föravtal kan man bodela innan skilsmässan är klar. Man kan till och med göra en bodelning innan man ens skickat in en ansökan om skilsmässa till tingsrätten. Att genomföra en bodelning innan skilsmässan är klar underlättar för de makar som inte längre vill bo tillsammans, då det ger tydlighet i vem som äger vad.
13. Vad kan Enkla Juridik hjälpa till med?
Hos Enkla Juridik kan du svar både på allmänna frågeställningar om bodelning vid skilsmässa och praktiska hjälp i en pågående bodelning. Våra jurister kan företräda dig i tingsrätten, hjälpa er med medling och skriva bodelningsavtal. Vid erbjuder alltid kostnadsfri och förutsättningslös första juridisk kontakt och presenterar därefter en offert gällande eventuell fortsatt rådgivning. Därigenom kan du känna dig fullkomligt trygg i att aldrig drabbas av oväntade kostnader. Varmt välkommen med din förfrågan!
- Bodelning vid skilsmässa
- Så går en bodelning till när makar skiljer sig
- Vi hjälper dig med:
- Ta kontakt
- Se vår förklaringsvideo
- 1. Vad ska bodelningen omfatta?
- 2. Hur blir det om makarna är överens?
- 3. Vad händer om man inte kommer överens?
- 4. Vad händer om man inte gör en bodelning?
- 5. Vad betyder jämkning av bodelning?
- 6. Vad är ett bodelningsavtal?
- 7. Vad händer med skulderna vid en bodelning vid skilsmässa?
- 8. Hur bestäms värdet av tillgångarna?
- 9. Hur kan en bodelning inom ramen för en skilsmässa gå till? (Räkneexempel)
- Tillgångarna
- Skulderna
- Kalkylen av nettogiftorättsgodset
- 10. Vad gäller om det finns en fastighet i samband med skilsmässa?
- 11. Finns det någon tidsgräns för att göra en bodelning vid skilsmässa?
- 12. Kan man göra en bodelning innan skilsmässan är klar?
- 13. Vad kan Enkla Juridik hjälpa till med?