Startsida » Fordran & Lån » Deposition vid hyra

Deposition vid hyra

Dina rättigheter när hyresvärden inte återbetalar en deposition vid utflyttning

Depositioner är vanligt förekommande när en lägenhet, som kan vara en hyresrätt eller en bostadsrätt, hyrs ut i andra hand. Tanken med en deposition är att hyresvärden, om hyresgästen skött sig, ska återbetala depositionsbeloppet i samband med att hyresgästen flyttar ut.

Avräkning på en deposition får endast ske om hyresgästen orsakat skador som inte beror på normalt slitage, inte betalat hyran i tid eller slarvat kraftigt med flyttstädningen. Det händer dock att hyresvärden, av ren girighet, hittar på falska anledningar till att inte återbetala en del eller hela depositionen. Skälet till detta kan vara så enkelt som att hyresvärden helt enkelt glömt bort att han eller hon tagit ut en deposition och därför konsumerat upp de pengar som egentligen ska tillbaka till hyresgästen.

Om du på felaktiga grunder inte fått tillbaka en deposition vid utflyttning är du varmt välkommen att höra av dig till Enkla Juridik. Vi utvärderar situationen kostnadsfritt och ger förslag på lämpliga åtgärder att vidta mot hyresvärden.

Juristbyrån med enbart fasta priser

Vi hjälper dig gärna med:

  • Kostnadsfri utvärdering av det juridiska läget
  • Inkassokrav till hyresvärden
  • Betalningsföreläggande hos Kronofogden
  • Rättsprocess mot hyresvärden​
Vad kan jag göra när hyresvärden vägrar att återbetala depositionen?

Om du är av uppfattningen att hyresvärden helt enkelt ljuger om skälet till att depositionen inte återbetalas kan du vända dig till Kronofogden och/eller tingsrätten. Dessförinnan är det dock bra att stämma av situationen med en jurist- eller advokatbyrå, exempelvis Enkla Juridik.

Att grundligt utvärdera situationen och bevisläget, innan man går vidare med rättsliga åtgärder, är mycket viktigt för att optimera chanserna till framgång. Vi har hjälpt många hyresgäster med att få tillbaka depositionspengar och tillhandahåller gärna dig en kostnadsfri utvärdering.

Är det överhuvudtaget tillåtet att ta ut depositionsavgifter av hyresgäster?

Hyreslagen (mer formellt 12 kap. jordabalken) säger varken att det är tillåtet eller förbjudet att ta ut depositionsavgifter. I praktiken är det dock tillåtet för hyresvärden att begära ett depositionsbelopp som ska fungera som säkerhet för hyresvärden. Säkerheten kan användas om hyresgästen exempelvis inte betalar hyran eller orsakar skador på bostadens inventarier. Om hyresgästen levt upp till sina skyldigheter ska depositionen alltid återbetalas. Om hyresvärden felaktigt inte återbetalar depositionen kan det, under vissa omständigheter, vara ett rent kriminellt beteende.

Skicka in ditt ärende

Inga krav eller förbindelser. Vi återkommer inom en arbetsdag!

...