Klicka här för förutsättningslös kontakt!

Startsida » Familjejuridik » Bodelningsavtal

Bodelningsavtal

Vad är det och vad är viktigt att tänka på?

Behöver du hjälp? Fast pris vid hjälp från jurist

Efter en skilsmässa är det obligatoriskt att de tidigare makarna gör en bodelning, vilket i praktiken innebär att ett skriftligt bodelningsavtal upprättas och undertecknas. Detsamma gäller om en make har dött. Ett bodelningsavtal innehåller vanligtvis en förteckning över tillgångar och skulder, en redogörelse för hur tillgångarna och skulderna ska fördelas samt en bekräftelse på att de tidigare makarna inte har några ytterligare ekonomiska anspråk på varandra.

Det är i regel klokt att låta en jurist med familjerättslig kompetens upprätta bodelningsavtalet. Därigenom säkerställs att avtalet är förenligt med äktenskapsbalkens regelverk och att det godtas av banker, Lantmäteriet och andra aktörer som kan behöva ta del av avtalet för att det ska kunna verkställas. Nedan gör vi en översiktlig genomgång vad ett bodelningsavtal ska innehålla, i vilka situationer en mall kan användas och vad som i övrigt är bra att tänka på.

Juristerna på Enkla Juridik

Vi hjälper dig med:

Ta kontakt

Fri första kontakt med jurist. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.

Så vår förklaringsvideo
1. Vad är ett bodelningsavtal?

Ett bodelningsavtal är ett avtal som reglerar hur makars eller sambors egendom ska fördelas efter en skilsmässa, en separation eller ett dödsfall. Avseende makar är det även möjligt att göra en bodelning under bestående äktenskap (det vill säga en bodelning som inte har samband med en skilsmässa eller ett dödsfall). Ett bodelningsavtal ska alltid vara skriftligt och undertecknas av parterna. Vid skilsmässa är det obligatoriskt att upprätta ett bodelningsavtal. Detsamma gäller om en make har avlidit. Om sambor separerar, eller om en av samborna dör, föreligger en rätt, men inte en skyldighet, att göra en bodelning.

2. Vad ska ett bodelningsavtal innehålla?

I äktenskapsbalken och sambolagen finns regler om vad som ska ingå i en bodelning och hur egendomen ska fördelas. Det ska dock poängteras att avtalsfrihet råder och att makarna/samborna i princip är fria att själva bestämma hur giftorättsgodset/samboegendomen ska delas upp. Det finns med andra ord inget tvång att följa lagstiftningens bestämmelser.

Enligt Högsta domstolen är ett minimikrav för bodelningsavtal, som syftar till att parternas ekonomiska gemenskap slutgiltigt ska upplösas, att det tydligt framgår att en bodelning har skett och att parterna inte har några ytterligare anspråk på varandra. Det finns således inget krav på att bodelningsavtalet måste innehålla information om vilken konkret egendom som finns och hur den har fördelats. Alltjämt är det klokt att åtminstone redovisa de tillgångar och skulder som är av störst ekonomisk betydelse. Om en av parterna ska överta egendom från den andra parten måste det naturligtvis framgå uttryckligen av bodelningsavtalet.

Skriva bodelningsavtal (steg för steg)
3. Vilka är formkraven?

Det enda formkravet som lagstiftningen uppställer är att bodelningsavtalet ska vara skriftligt och undertecknat av parterna. Om bodelningen sker med anledning av ett dödsfall ska avtalet undertecknas av dödsbodelägarna (vilket är legala arvingar och eventuella universella testamentstagare). Bevittning är inte ett formkrav men vi på Enkla Juridik rekommenderar alltid att det sker. Därigenom minskar risken för att någon av parterna i efterhand påstår att avtalet är förfalskat eller att hen blivit utsatt för otillbörliga påtryckningar.

4. När måste man upprätta ett bodelningsavtal?

Bodelning är obligatoriskt vid skilsmässa eller efter en makes död. Bodelning i samband med separation och att en sambo avlider är frivillig. Detsamma gäller bodelning under bestående äktenskap. När en sambo avlidit är det den efterlevande sambon som bestämmer huruvida en bodelning ska ske. Den avlidne sambons arvingar har således inte rätt att kräva att en bodelning görs. Om den efterlevande sambon önskar att en bodelning ska göras ska hen framföra det senast på bouppteckningssammanträdet.

5. Varför ska ett bodelningsavtal skrivas så snart som möjligt efter en separation?

Vi rekommenderar starkt att ett bodelningsavtal skrivs snarast möjligt efter en skilsmässa, separation eller ett dödsfall. Det är i regel betydligt enklare att genomföra en bodelning när parternas ekonomiska situation inte hunnit förändras särskilt mycket och alla faktauppgifter finns i färskt minne. Dessutom tycker de flesta att det är en känslomässig befrielse att snabbt göra klart bodelningen och därefter gå vidare i livet.

Gällande bodelning med anledning av skilsmässa eller en makes dödsfall finns ingen lagstadgad bortre tidsgräns för när bodelningen ska ske. Således är det teoretiskt möjligt för en make att begära bodelning flera år, eller till och med decennier, efter att skilsmässan ägde rum. Det kan då uppstå stora praktiska problem med att återskapa de ekonomiska förhållanden som rådde vid ansökan om skilsmässa och som ska läggas till grund för bodelningen. Man ska därför aldrig låta en bodelning ”rinna ut i sanden” och hoppas att situationen är löst bara för att den andra parten inte hört av sig under en längre tid.

Ta kontakt - helt förutsättningslöst

Behöver du hjälp? Ring oss på 020-899596 eller skicka in ditt ärende

6. Vad är en nöjdförklaring?

En nöjdförklaring är en formulering i bodelningsavtalet som klargör att parterna är tillfreds med utfallet av bodelningen och att det inte finns några ytterligare ekonomiska anspråk. En nöjdförklaring är inget obligatoriskt moment i ett bodelningsavtal men det är bra att ha med för att tydligt markera att bodelningsavtalet är heltäckande och att parternas ekonomiska gemenskap är slutgiltigt upplöst.

7. Går det att använda sig av en mall?

Rent juridiskt finns det inga hinder mot att använda sig av en mall. I de allra flesta fall är det dock klokt att konsultera en jurist med familjerättslig expertis för att säkerställa att bodelningsavtalet både överensstämmer med parternas vilja och går att verkställa i alla delar. Detta gäller i synnerhet om parterna äger många olika typer av tillgångar och det råder oklarhet om vilken egendom som utgör giftorättsgods och därmed ska ingå i bodelningen.

Om en neutral jurist anlitas för att upprätta bodelningsavtalet minskar också risken för att någon av parterna ska känna sig vilseledd. Att misstankar om ”fusk” uppkommer är inte ovanligt om det är en av parterna som på egen hand upprättar avtalet och därefter, kanske i aggressiva ordalag, ber den andra parten skriva under. 

8. Måste bodelningsavtalet registreras?

Det korta svaret är nej. Det är inte obligatoriskt att registrera ett bodelningsavtal och det är således (till skillnad från exempelvis en bouppteckning) inte en offentlig handling. Det är dock möjligt att registrera ett bodelningsavtal hos Skatteverket. Om bodelningen ska göras under bestående äktenskap måste en anmälan om detta skickas till Skatteverket (det är dock inget krav att därefter skicka in själva bodelningsavtalet till myndigheten). På Skatteverkets hemsida finns information om hur anmälan och eventuell registrering praktiskt går till.

9. Kan Enkla Juridik hjälpa mig med ett bodelningsavtal?

Ekonomisk familjerätt är ett av Enkla Juridiks kärnområden och vi hjälper dagligen kunder med att upprätta bodelningsavtal och andra familjerättsliga dokument. Vi kan agera både som neutral rådgivare och ombud åt enskilda makar/sambor och dödsbon. Den inledande kontakten är alltid kostnadsfri och vi tar aldrig betalt utan att först ha presenterat en offert och fått en uttrycklig accept. Hör av dig genom att fylla i kontaktformuläret nedan eller ring 020-89 95 96.