Överpröva/överklaga offentlig upphandling
När du ska göra en överprövning av tilldelningsbeslut
25% av alla överprövningar i förvaltningsrätten får bifall. Det är en mycket god nyhet för dig som funderar på att överklaga. Offentlig sektor spenderar årligen över 750 miljarder på offentliga handlingar. Många gånger fattas tilldelningsbesluten helt korrekt. Ibland händer det dock att myndigheter, ofta på grund av tidspress, bristande resurser eller väldigt likvärdiga anbud, beslutar att anta fel leverantör. Då har du möjlighet att överpröva upphandlingen för att få en rättvis chans att ändå vinna affären.
Funderar du på att överpröva? Hör av er till oss för en kostnadsfri första kontakt med jurist. Vår upphandlingsjurist har över 10 års erfarenhet.

Vi hjälper dig med:
- Kostnadsfri första kontakt
- Granska tilldelningsbeslutet och förfrågan
- Överpröva i förvaltningsrätten
Ta kontakt
Fri första kontakt med jurist. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.
Vad är överprövning av offentlig upphandling?
En överprövning av en offentlig upphandling är när du som anbudsgivare ansöker hos förvaltningsrätten om en rättslig bedömning av upphandlingens genomförande. Vid bifall beslutar förvaltningsrätten antingen att en rättelse ska ske eller att upphandlingen ska göras om. Om förvaltningsrätten avslår ansökan, och du som leverantör vill ändra förvaltningsrättens beslut, kan beslutet överklagas till i kammarrätten.
Vad är tidsfristen för att överpröva?
Tidsfristen är vanligtvis inom 10 dagar från dagen för tilldelningsbeslutet. Om sista dagen infaller en helgdag kan överprövning ske nästkommande vardag.
Hur ser chanserna ut att vinna i allmänhet?
I en rapport från Upphandlingsmyndigheten var det år 2020 ”3111 mål om överprövning vid förvaltningsdomstolarna”. Jämfört med många andra europeiska länder är det ett stort antal. Av de cirka tretusen målen som årligen inkommer till Förvaltningsrätten är det i hela 25%(!) av fallen som ansökan om överprövning får bifall. Jämfört med andra typer av förvaltningsmål är det en väldigt hög andel. Anledningen till att så är fallet är bl.a. krångliga regler och resursbrist hos myndigheter vad gäller beslutsfattandeprocessen. Sammantaget gör det många gånger att valet att överpröva ett tilldelningsbeslut är självklart. I synnerhet eftersom förlorande part i domstolen (till skillnad från i tingsrätten) inte behöver stå för motpartens rättegångskostnader. Hör av er till oss för en kostnadsfri första kontakt med jurist.

Hur kan vi vinna en överprövning för att få tilldelningsbeslutet ändrat?
Det finns två ingripanden som en förvaltningsdomstol kan besluta om, för det fall upphandlingen bedöms strida mot någon av upphandlingslagarna (vanligen LOU eller LUF). Det första är att upphandlingens ska göras om från början. Det andra är att upphandlingen/tilldelningsbeslutet ska rättas på ett givet sätt. Nedan går vi igenom vad som krävs för respektive ingripande .
1. Ska upphandlingens göras om?
Upphandlingslagarna specificerar hur en offentlig upphandling ska gå till. Det är inte helt ovanligt att myndigheter begår fel i upphandlingsförfarandet. Ibland går det då att kräva att upphandlingen ska göras om eftersom kraven i lagarna och i domstolspraxis inte uppfylldes för vad som kan anses vara en lagenlig upphandlingsprocess.
Ett vanligt sådant fall är exempelvis att myndighetens krav är utformade på ett otydligt sätt, så att anbudsgivaren inte kan förutse vad som ska vara uppfyllt. Ett annat exempel är att myndighetens krav är alltför långtgående utan att det finns skäl för det
Även de olika tilldelningskriterierna som myndigheten använder kan vara utformade på ett otillåtet sätt. Om det enda tilldelningskriteriet är pris är det viktigt att anbudsgivarnas prisberäkningar är korrekt beräknade och redovisade. Här är det viktigt att priset anges med rätt enhet. Enheter kan exempelvis vara priset för hela uppdraget, per timme eller per månad mm.
Många gånger är myndigheternas tilldelningsgrunder däremot inte fullt kvantifierbara. I synnerhet när myndigheter grunds sitt beslut på bästa förhållandet mellan pris och kvalitet tilltar subjektiviteten i beslutet. Vanliga kvalitetskriterier är exempelvis leveranstid, miljöegenskaper, funktionella och tekniska egenskaper, samt service och tekniskt stöd. För dessa typer av upphandlingar är chanserna att lyckas med överprövningen vanligen högre än vid enbart pris. Vanliga brister är att det är otydligt vad som ska tillmätas betydelse, eller hur poängberäkningen av de olika kriterierna ska ske.
I de situationer som beskrivs ovan kan du begära att förvaltningsrätten beslutar att upphandlingen ska göras om, varefter myndigheten måste påbörja ett nytt, korrekt, upphandlingsförfarande.
2. Ska upphandlingen/tilldelningsbeslutet rättas?
Även om upphandlingens underlag och krav/villkor har utformats på ett korrekt sätt, så är det inte ovanligt att myndighet tillämpar underlaget på ett felaktigt sätt. I dessa situationer kan du begära att förvaltningsrätten beslutar om att upphandlingen ska rättas på ett visst sätt.
Ett exempel på en rättelsesituation är om myndigheten felaktigt har bedömt att du som anbudsgivare inte uppfyller ett obligatoriskt krav, och att ditt anbud därför har förkastats. Om du kan visa att du uppfyller kravet, kan förvaltningsrätten besluta om rättelse på så sätt att du uppfyller kravet, och att myndigheten därför ska utvärdera ditt anbud.
På motsvarande sätt kan det förhålla sig så att din konkurrent som har vunnit upphandlingen, i själva verket inte uppfyller alla obligatoriska krav trots att myndigheten har ansett att kraven uppfylls. Då kan förvaltningsrätten besluta om rättelse på så sätt att konkurrentens anbud ska förkastas, och att en ny utvärdering ska göras utan att beakta detta anbud. Det kan därför vara viktigt att så snart som möjligt begära ut det vinnande anbudet från myndigheten – vilket vi hjälper dig med.
Hur lång tid tar det?
Den genomsnittliga handläggningstiden för överprövningsmål i förvaltningsrätterna var drygt 3 månader 2019. Beroende på ärendet kan det ta lite längre tid att få en dom.
Om du inte skulle bli nöjd går det att överklaga till kammarrätten (givet att målet beviljas prövningstillstånd). I sällsynta fall kan målet därefter tas upp i Högsta Förvaltningsdomstolen.
Vad kan Enkla Juridik hjälpa dig med?
Vår jurist är specialiserad på upphandlingsjuridik med över 10 års erfarenhet. Hör av er till oss för en kostnadsfri första kontakt med jurist. Nödvändig dokumentation som vi kommer att behöva ta del av är tilldelningsbeslutet, förfrågningsunderlaget (samt ert anbud och det vinnande anbudet). Förbered gärna eller skicka det till kontakt@enklajuridik.se så återkommer vi och kan ge er en snabbare bedömning.
- Överpröva/överklaga offentlig upphandling
- När du ska göra en överprövning av tilldelningsbeslut
- Vi hjälper dig med:
- Ta kontakt
- Vad är överprövning av offentlig upphandling?
- Vad är tidsfristen för att överpröva?
- Hur ser chanserna ut att vinna i allmänhet?
- Hur kan vi vinna en överprövning för att få tilldelningsbeslutet ändrat?
- 1. Ska upphandlingens göras om?
- 2. Ska upphandlingen/tilldelningsbeslutet rättas?
- Hur lång tid tar det?
- Vad kan Enkla Juridik hjälpa dig med?