Klicka här för förutsättningslös kontakt!

Startsida » Bostadsjuridik » Dolda fel i fastighet

Dolda fel i hus/fastighet

Dina rättigheter när du upptäckt ett dolt fel i din fastighet

En av de vanligast förekommande tvisterna mellan privatpersoner är att köparen av en fastighet (villa, kedjehus eller annan typ av bostad på egen mark) upptäcker diverse felaktigheter, brister och skador som han eller hon vill ha ersättning för. De regler som styr säljarens eventuella ansvar för olika fel återfinns i jordabalken. Viktigt att notera är att andra regler gäller för fel i fastighet än vid dolda fel i bostadsrätter. För bostadsrätter tillämpas istället köplagen.

Innan man ger sig in i en tvist om dolda fel, som ofta rör stora belopp och tekniska frågeställningar, är det viktigt att göra en grundlig juridisk utvärdering av situationen. Detta kan vi göra kostnadsfritt. Du är välkommen att höra av dig.

Juristerna på Enkla Juridik

Vi hjälper dig med:

Ta kontakt

Fri första kontakt med jurist. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.

Se vår förklaringsvideo
1. Vad är ett dolt fel i fastighet?

Något förenklat finns det två typer av fel i fastighet som kan medföra ersättningsansvar för säljaren av fastigheten. Nedan beskrivs de två typfallen separat.

Typ 1. avvikelser från avtalet

Den första typen av fel är situationer då fastighetens egenskaper på något sätt avviker från vad köparen och säljaren konkret har avtalat om. Att en viss egenskap är avtalad behöver inte innebära att egenskapen uttryckligen omnämnts i köpekontraktet. Det kan räcka med en muntlig utfästelse från säljaren, information i ett mejl eller uppgifter i mäklarens objektsbeskrivning.

Ett exempel på ett avtalsbrott som medför ersättningsskyldighet är att säljaren uttryckt att fastighetens dräneringsanläggning fungerar utmärkt men att det i efterhand visar sig att anläggningen omedelbart måste bytas ut. Säljarens felaktiga utfästelse om anläggningens kvalitet medför då ett ekonomiskt ansvar motsvarande kostnaden för en ny dräneringsanläggning.

Ett annat exempel är att det i köpekontraktet står att tomten är 1 500 kvadratmeter men att det efter kontrollmätning visar sig att tomten endast är 1 200 kvadratmeter. Köparen har då rätt till en reducering av köpeskillingen som motsvarar den minskning av marknadsvärdet som det lägre antalet kvadratmeter innebär.

Typ 2. Den andra typen av dolt fel i fastighet: avvikelser från normal standard

Den andra typen av fel som kan leda till ersättningsansvar för säljaren är att fastighetens skick på något vis, som det står i lagtexten, “avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta”. Vid bedömningen av vad köparen med fog kunnat förutsätta ska man utgå från vad som är normal standard för en fastighet av det slag som köpet avser.

Ett exempel på ett fel som faller under denna kategori är att köparen av en fem år gammal villa upptäcker en fuktskada i badrummet som beror på att badrummet renoverats på ett sätt som inte stämmer överens med gällande byggnormer.

2. Vilken betydelse har undersökningsplikten?

Undersökningsplikten, som ofta blir föremål för livlig diskussion mellan köpare och säljare, innebär att en köpare inte kan få ersättning för fel och brister som han eller hon borde kunnat upptäcka vid en omsorgsfull undersökning av fastigheten. Vad som utgör en omsorgsfull undersökning varierar från fall till fall.

Avgörande för undersökningspliktens omfattning är vilken typ av fastighet det rör sig om. Undersökningsplikten är exempelvis mer omfattande för äldre fastigheter än nyproducerade hus. Undersökningsplikten innefattar dock inte sådana egenskaper som säljaren och köparen konkret har avtalat om. En säljare som, exempelvis, lovat att taket nyligen blivit renoverat är således bunden till det beskedet även om det inte stämmer och köparen borde ha insett att taket var gammalt.

Den köpare som vill känna sig säker på att han eller hon levt upp till undersökningsplikten gör klokt i att gå igenom alla utrymmen i fastigheten som år åtkomliga utan att något fysiskt ingrepp behöver göras. I de fall köparen inte känner sig tillräckligt kunnig för att avgöra om en viss del av huset är i gott skick bör ett auktoriserat besiktningsföretag anlitas.

3. Vad är besiktningsmannens roll i att upptäcka ett dolt fel? Vad ska det stå i besiktningsprotokollet?

För att ett fel eller en brist i en fastighet ska kunna ge upphov till ersättningsskyldighet för säljaren måste köparen, i enlighet med vad som framgår ovan, ha uppfyllt sin undersökningsplikt. Undersökningsplikten kan uppfyllas genom att köparen själv gör en noggrann och ingående besiktning av fastigheten men också genom att köparen anlitar en sakkunnig besiktningsman som utvärderar fastighetens skick.

Det faktum att köparen anlitat en besiktningsman innebär inte per automatik att köparen uppfyllt sin undersökningsplikt. Om besiktningsmannen missat något som borde ha upptäckts anses köparen inte ha fullgjort sin undersökningsplikt.

Under vissa omständigheter kan köparen ha rätt att kräva besiktningsmannen på ersättning. En sådan skadeståndsskyldighet för besiktningsmannen kan uppstå om besiktningsmannen agerat vårdslöst vid besiktningen (exempelvis genom att förbise en fuktskada som kunnat upptäckas utan något förstörande ingrepp).

Besiktningsmannen ska, precis som köparen själv, besikta fastigheten genom att göra en okulär besiktning – det vill säga en besiktning med hjälp av syn, hörsel och lukt. Besiktningsmannen har ingen skyldighet att vidta sådana undersökningsåtgärder som kräver ingrepp i byggnaden (vilket är naturligtvis eftersom en besiktningsman självklart inte får skada byggnaden med mindre än att säljaren lämnar sitt samtycke till det).

Av besiktningsprotokollet ska framgå vilka brister som besiktningsmannen eventuellt uppdagat samt ett allmänt utlåtande om fastighetens standard. Om besiktningsmannen bedömer att det föreligger risk för att en viss konstruktion drabbas av skada i framtiden ska det noteras i protokollet.

4. Vad finns det för exempel på dolda fel i fastighet?

Nedan listas några vanliga exempel på dolda fel:

  • Fuktskador i badrum som beror på icke fackmannamässig renovering
  • Svartmögel i bjälklag och andra bärande konstruktioner
  • Felaktiga el-installationer som medför risker för liv och hälsa
  • Bristfälliga takkonstruktioner som leder till läckage
  • Undermålig dränering
 

5. Vad ska jag göra om jag upptäcker ett fel i den fastighet jag köpt?

Den första åtgärden som ska vidtas när ett dolt fel har upptäckts är att kommunicera felets existens till säljaren (det vill säga göra en reklamation). Reklamationsmeddelandet ska innehålla en tydlig redogörelse för felets karaktär och en upplysning om vilken konkret ersättning som köparen begär ska utgå. Om storleken på ersättningen inte kan fastställas vid tidpunkten för reklamationen ska köparen informera säljaren om att ersättningskravet kommer att preciseras när det står klart vad kostnaden för avhjälpandet av felet uppgår till.

Det är mycket viktigt att reklamationsmeddelandet skickas till säljaren snarast möjligt efter att felet uppdagats. Om köparen avvaktar med att reklamera kan det leda till att rätten till ersättning faller bort, oavsett hur allvarligt felet är. Med “snarast möjligt” menas dock inte att köparen måste reklamera samma dag som felet upptäcks. Köparen har rätt att utreda felet genom att exempelvis ta kontakt med en besiktningsman, jurist eller advokat. För att vara helt säker på att reklamationen gjorts i rätt tid bör meddelandet dock skickas till säljaren inom ett par veckor efter att felet kommit till köparens kännedom.

Exempel dolda fel fastighet

6. Hur stor ska felet vara för att köparen ska kunna kräva ersättning från säljaren?

En tumregel vid bedömningen av om ett visst fel berättigar till ersättning från säljaren är att felet måste påverka fastighetens marknadsvärde. Fel och brister av bagatellartat slag ger således ingen rätt till kompensation. Huruvida ett fel påverkar fastighetens marknadsvärde kan vara svårt att avgöra.

Vi på Enkla Juridik rekommenderar att man som köpare endast vidtar skarpa rättsliga åtgärder om kostnaden för att åtgärda felet åtminstone uppgår till ett par procent av köpeskillingen. Om felet utgör ett avtalsbrott (det vill säga att säljaren lämnat en felaktig uppgift) bör dock kompensation alltid krävas.

7. Kan jag som säljare skydda mig på något vis (i förväg)?

Det är alltid klokt att inför en försäljning av en fastighet teckna en så kallad dolda-fel-försäkring. En dolda-fel-försäkring täcker ofta en högre reparationskostnad, inkluderar ett större rättsskydd och täcker fler former av fel och brister än en vanlig hemförsäkring.

Utöver en dolda-fel-försäkring kan du, under förutsättning att köparen accepterar det, föra in en så kallad friskrivningsklausul i köpekontraktet. Om friskrivningsklausulen är heltäckande (det vill säga omfattar alla tänkbara fel och brister) behövs ingen dolda-fel-försäkring.

Observera att friskrivningsklausulen måste utformas på ett väldigt tydligt sätt för att den ska äga giltighet. Det får med andra ord inte råda någon tvekan om att en viss brist faller in under friskrivningsklausulen för att friskrivningen ska kunna åberopas i en tvist med köparen.

Ta kontakt - helt förutsättningslöst

Behöver du hjälp? Ring oss på 020-899596 eller skicka in ditt ärende

8. Hur ser processen ut om ett nybyggt hus visar sig ha dolda fel?

Reglerna kring ett nybyggt hus är olika beroende på om du som privatperson köpt ett hus som är klart eller om du gett en näringsidkare i uppdrag att bygga ditt hus. För köp av ett redan byggt hus gäller, precis som vid köp av en annan privatperson, jordabalkens regler. För så kallade småhusentreprenader (det vill säga situationer då huset byggs från grunden) gäller konsumenttjänstlagens bestämmelser.

Vid köp av ett redan byggt hus har näringsidkaren inte utfört någon tjänst åt dig, vilket innebär att konsumenttjänstlagens regler inte kan åberopas av köparen. Istället blir som sagt jordabalkens regler tillämpliga och processen ser likadan ut som vid köp av ett icke-nyproducerat hus.

Vid småhusentreprenader är det en näringsidkare som uppfört huset och därför blir konsumenttjänstlagen tillämplig. Detta är fördelaktigt för köparen eftersom konsumenttjänstlagens skyddsregler är starkare än jordabalkens bestämmelser om säljarens ansvar för dolda fel. I fall då konsumenttjänstlagen är tillämplig ska fel och brister reklameras senast inom två år från slutbesiktningen. Det är dock vanligt att näringsidkare som bygger hus utfärdar garantier som sträcker sig längre än två år från färdigställandet. Om en skada uppstår inom garantitiden är entreprenören självklart skyldig att åtgärda bristen även om det gått längre tid än två år sedan huset blev klart.

9. Köparen till min tidigare villa/fastighet kräver mig på ersättning – gäller min försäkring?

Om köparen kräver dig på ersättning för en skada i ett hus eller en villa du tidigare ägde kan du vanligtvis använda det så kallade rättsskyddet i hemförsäkringen för att få ersättning för kostnader för juridisk rådgivning. Gällande kostnaden för att åtgärda felet kan hemförsäkringen lämna ersättning under förutsättning att felet förelåg redan då du bodde i huset och felet i övrigt täcks av försäkringsvillkoren.

10. Hur stor del av ombudskostnaderna brukar rättsskyddet täcka?

Rättsskyddet utgör en del av din hemförsäkring och kan ersätta dig för de kostnader som du har i samband med en tvist om dolt fel. Hur stor del av ombudskostnaderna ditt rättsskydd kommer täcka beror på vilken försäkring du har och vilket försäkringsbolag du är kund hos. För att få full klarhet i hur omfattande rättsskyddet är bör du således läsa igenom försäkringsvillkoren noggrant och, om försäkringsvillkoren är svåra att förstå, kontakta kundtjänsten på ditt försäkringsbolag.

Vanligtvis täcker rättsskyddet 75-80 procent av ombudskostnaderna upp till ett tak som brukar ligga runt 250 000 kr. Denna nivå är, om du anlitar Enkla Juridik, fullt tillräcklig för att driva en process om dolt fel i fastighet. Eftersom Enkla Juridiks betalningsmodell är prestationsbaserad kommer du vid en förlust betala oss ett lågt arvode, vilket innebär att rättsskyddet kan användas för att finansiera motpartens rättegångskostnader. Om du vinner tvisten är det förstås motpartens ansvar att ersätta dig för de kostnader du haft.

11. Brukar Enkla Juridik hjälpa till med ansökan om rättsskydd?

För att rättsskydd ska kunna beviljas måste ditt ombud ge in en ansökan om rättsskydd till ditt försäkringsbolag. Vi på Enkla Juridik hjälper självklart till med ansökan om du anlitar oss som ombud i en tvist om dolt fel i fastighet.

12. Hur kan Enkla Juridik hjälpa mig?

En stor del av den rådgivning som vi på Enkla Juridik tillhandahåller är bostadsrelaterad. Vi utvärderar gärna om en brist som du påträffat i ditt hem utgör ett dolt fel som säljaren kan hållas ansvarig för. Vi hjälper naturligtvis även säljare som mottagit ett krav och inte anser sig vara ersättningsskyldiga.

Vår inledande bedömning är alltid kostnadsfri och helt förutsättningslös. Först när vi presenterat en offert som du uttryckligen accepterat är du skyldig att betala för fortsatt rådgivning. Därigenom kan du känna dig helt trygg i att du inte kommer att drabbas av några oförutsägbara kostnader genom att ta en kontakt med oss. Du är varmt välkommen att höra av dig till oss genom att fylla i kontaktformuläret nedan.