Klicka här för förutsättningslös kontakt!

Startsida » Familjejuridik » Bodelning under bestående äktenskap

Bodelning under bestående äktenskap

Så gör du en bodelning inom ett bestående äktenskap

Förutom efter skilsmässa eller dödsfall är det möjligt att göra en bodelning under bestående äktenskap. Innebörden av detta är att makarna frivilligt omfördelar sina tillgångar. Exempel på skäl till att genomföra en bodelning under bestående äktenskap kan vara att makarna vill åstadkomma en rättvisare fördelning av de tillgångar som finns inom äktenskapet, eller att en av makarna tänker starta ett riskfyllt företag och vill skydda sina övriga tillgångar genom att flytta över dem till den andra maken.

För att vara giltig måste en bodelning under bestående äktenskap registreras hos Skatteverket. Den praktiska omfördelningen av tillgångarna (till exempel förändrat ägande av en fastighet) görs sedan med bodelningshandlingen som grund.

Juristerna på Enkla Juridik

Vi hjälper dig med:

Ta kontakt

Fri första kontakt med jurist. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.

1. Varför/när ska man göra en bodelning?

Förutom efter skilsmässa eller dödsfall är det möjligt att göra en bodelning under bestående äktenskap. Innebörden av detta är att makarna frivilligt omfördelar sina tillgångar. Exempelvis kan det finnas skäl att genomföra en bodelning under bestående äktenskap är när makarna vill åstadkomma en rättvisare fördelning av de tillgångar som finns inom äktenskapet. Ett annat skäl kan vara att en av makarna har för avsikt att starta ett riskfyllt företag och vill skydda sina övriga tillgångar genom att flytta över dem till den andra maken. Ibland kan makarnas syfte med bodelningen också vara att bringa klarhet i vem som äger vad inom äktenskapet. 

Genomförandet av en bodelning inom äktenskapet kan ibland vara lämpligare än att ge en gåva eller sälja en egendom. På ett sådant sätt finns det möjlighet att anpassa ägarandelar av en specifik tillgång med bodelningsavtalet som grund istället för ett gåvobrev till exempel. Ett vanligt exempel är att den ena maken kan ansöka om lagfart på en fastighet med hjälp av bodelningsavtalet. 

Den viktigaste förutsättningen för att kunna genomföra en bodelning inom äktenskapet är att båda parterna är överens dels om vilka egendomar som ska fördelas samt dels om hur fördelningen ska ske. Det vill säga vem som ska få vad. Om så inte är fallet kommer någon bodelning inom äktenskapet inte vara möjligt att genomföra. 

2. Så gör du en bodelning inom ett bestående äktenskap

För att en bodelning under bestående äktenskap ska vara giltig måste ni inledningsvis ansöka om detta hos Skatteverket. 

Steg 1: Anmäl till Skatteverket att ni vill bodela under äktenskapet. Det finns ingen särskild blankett för detta men följ gärna nedanstående steg för att göra en korrekt anmälan.

Steg 2: Ange era personnummer på den skriftliga anmälan så att Skatteverket kan identifiera er.

Steg 3: Signera anmälan båda två.

Steg 4: Betala in en ansökningsavgiften på 275 kronor. Detta kan göras via swish eller insättning på bankgiro.

Steg 5: Skicka anmälan i original till följande adress:
Skatteverket
Äktenskapsregistret
871 87 Härnösand

Efter att Skatteverket har mottagit er anmälan om bodelning under äktenskapet är nästa steg att genomföra själva bodelningen samt att upprätta själva bodelningsavtalet. 

Det är lämpligt att sammanställa en förteckning över tillgångarna och skulderna i en bodelning. Här kan makarna själva välja om de vill bodela endast specifika tillgångar (partiell bodelning) eller om samtliga tillgångar ska fördelas. Enskilda egendomar kan undantas i detta skede. Vi rekommenderar att upprätta ett bodelningsavtal där det framgår vem av makarna som ska få vad som ett slags kvitto på fördelningen. 

Tveka inte på att ta hjälp av en familjerättsjurist för att försäkra er om att just er specifika bodelning går till på rätt sätt. Våra familjerättsjurister har lång erfarenhet av att upprätta bodelningsavtal varför de har möjligheten att anpassa dem efter era önskemål. 

3. Hur värderar man tillgångar som bostäder, bil och lösöre?

En bra utgångspunkt för att fastställa värdet på tillgångar är att använda sig av marknadsvärdet. Det innebär den summa som man hade kunnat motta om man hade sålt tillgången. I lag finns det inga specifika regler för hur värderingen ska ske i samband med bodelning. Detta innebär således att makarna själva kan välja ett värde för tillgången. Vi på Enkla Juridik rekommenderar att ni, oavsett hur ni värderar tillgången, använder samma värderingsmetod för samtliga av era tillgångar som ska ingå i bodelningen.

Oftast är saker med sentimentalt värde svåra att värdera i samband med en bodelning eftersom dessa kan ha ett stort affektionsvärde och samtidigt ett lågt marknadsvärde. Därför finns det möjligt att makarna själva väljer värdet, så länge det sker i samförstånd med varandra.

Oavsett vilken typ av tillgång som ni ska värdera inför bodelningen så är det lämpligt att avräkna de eventuella försäljningskostnaderna. Försäljningskostnader skulle kunna vara mäklararvode och annonsavgifter. 

4. Vad gäller för skulderna vid bodelning? Vad händer med de potentiellt stora skatteskulderna?

En make kan aldrig bli tvungen att överta den andra makens skulder. Om en av makarna har skulder så avräknas alltid skulderna från tillgångarna innan bodelningen verkställs. Om skulderna överstiger tillgångarna stannar skulderna kvar hos maken ifråga. I det scenariot kan den andra maken bli tvungen att dela med sig av de egna tillgångarna, utan att få någonting i retur.

Tänk dock på att så kallade “dolda skatteskulder” kan aktualiseras om exempelvis en fastighet ingår i bodelningen. Vinstskatt som aktiveras i samband med försäljning av en fastighet ska vanligtvis inte ingå om makarna delar på den pantsatta fastigheten som skulden avser. Om en make får en sådan fastighet genom bodelning kan det ibland kompenseras med hjälp av att den ena maken istället får ersättning för den “uppskjutna” skatten. Mot bakgrund av ovanstående stycke om värdering av tillgångar kan det konstateras att fastigheter vanligtvis värderas till marknadsvärdet – den latenta skatten. 

5. Vad händer om man inte kommer överens?

Bodelning inom äktenskapet kräver att båda makarna ska vara överens om vilka tillgångar och på vilket sätt fördelningen ska ske. Detta innebär följaktligen att om endast den ena maken vill bodela under äktenskapet så är det inte möjligt. Bodelningar inom äktenskapet är således helt frivilliga och beroende av att makarna ömsesidigt vill genomföra bodelningen.  

Vid bodelningar av andra orsaker än inom äktenskapet och makarna inte kan komma överens om hur bodelningen ska gå till är det möjligt att ansöka om en bodelningsförrättare. En bodelningsförrättare utses av tingsrätten och ska i första hand medverka till en frivillig uppgörelse. Om detta misslyckas har bodelningsförrättaren dock rätt att självständigt bestämma hur bodelningen ska gå till. Bodelningsförrättarens beslut kan överklagas till tingsrätten.

6. Kan man göra en partiell bodelning under pågående äktenskap?

Ja, det är möjligt att göra en så kallad partiell bodelning under ett pågående äktenskap. Innebörden av att göra en partiell bodelning är att endast vissa specifika tillgångar ingår i bodelningen. Vilka tillgångar som specifikt ska ingå i den partiella bodelningen får makarna själva bestämma. Vanligtvis kan det röra sig om en specifik fastighet. 

7. Vad händer om man inte gör en bodelning?

Om man inte gör en bodelning inom äktenskapet händer ingenting. Ur ett juridiskt perspektiv så sker det ingen förändring i äganderätten av makarnas egendomar i förhållande till hur äganderätten såg ut tidigare.  

Om ni inte anser att en bodelning inom äktenskapet passar er situation så kan det finnas skäl att undersöka möjligheterna kring att vidta andra juridiska åtgärder. Till exempel kan tillgångar lämnas som gåva mellan makarna. Ett annat alternativ är att sälja egendomarna till varandra. Om ni känner er osäkra på vilken juridisk åtgärd som är mest lämplig i er konkreta situation så är ni varmt välkomna att vända er till en av Enkla Juridiks familjerättsjurister. 

8. Vad kan Enkla Juridik hjälpa till med?

Hos Enkla Juridik kan du få svar på både allmänna frågeställningar om bodelning under bestående äktenskap samt praktisk hjälp i en pågående bodelning med exempelvis upprättande av bodelningsavtal. Vi erbjuder alltid kostnadsfri och förutsättningslös första kontakt med jurist för att därefter presentera en offert för vad det kostar att genomföra den presenterade tjänsten. Därigenom kan du känna dig fullkomligt trygg i att aldrig drabbas av oväntade kostnader. Varmt välkommen med din förfrågan på telefon eller via kontaktformuläret här nedan!