Aktieöverlåtelseavtal
Att tänka på när du säljer eller köper aktier i onoterat bolag
Behöver du hjälp? Våra jurister hjälper dig till fast pris
Ett aktieöverlåtelseavtal är ett juridiskt dokument varigenom äganderätten till aktier övergår från en aktör till en annan. Ett aktieöverlåtelseavtal kan vara några enstaka rader långt eller omfatta hundratals sidor. Utformningen beror på komplexiteten i affären och hur stora ekonomiska värden som står på spel. Innan ett aktieöverlåtelseavtal undertecknas är det vanligt att köparen och säljaren bedrivit förhandlingar, och granskat varandra, under en längre tid.
Om du har frågor kring köp och försäljning av aktier är du varmt välkommen att ta kontakt med oss på Enkla Juridik. Vi erbjuder kostnadsfri första kontakt med jurist och presenterar därefter, om vi bedömer att vi kan vara till hjälp, en offert med ett helt fast pris.
I texten nedan går vi igenom några av de viktigaste frågorna du bör tänka på. Vi tar även upp exempel på några vanliga klausuler gällande konkurrensförbud, sekretess, vite och återköp.

Vi hjälper dig med:
- Kostnadsfri första kontakt
- Aktieöverlåtelseavtal till fast pris
- Utvärdering av skatterättsliga konsekvenserna
Ta kontakt
Fri första kontakt med jurist. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.
1. Vad är ett aktieöverlåtelseavtal?
Ett aktieöverlåtelseavtal är precis vad det låter som – en överenskommelse som innebär att aktier i ett visst bolag byter ägare. De flesta aktieaffärer görs digitalt i börsnoterade bolag. Vid sådana transaktioner behöver varken köparen eller säljaren bry sig om administration – det sköts av den bank eller det värdepappersinstitut som förmedlat affären.
När aktier i onoterade bolag ska byta ägare krävs dock att köpare och säljare förhandlar direkt med varandra och kommer överens om villkoren för affären. Om det bolag som aktieöverlåtelsen avser bedriver småskalig verksamhet kan avtalet vara kortfattat och kan mycket väl få plats på en A4-sida. Om verksamheten är av mer omfattande slag, och kanske bedrivs i flera olika länder, är det vanligt med utdragna förhandlingsprocesser, rigorös granskning av det bolag som överlåtelsen avser och avtal på hundratals sidor.
2. Vilka uppgifter ska finnas med i ett aktieöverlåtelseavtal?
Vissa uppgifter och villkor är självklara att ha med i avtalet – exempelvis:
- parternas namn,
- vilket bolag aktierna är knutna till,
- hur många aktier som överlåts,
- när äganderätten till aktierna övergår till köparen,
- storleken på köpeskillingen, samt
- när köpeskillingen ska betalas.
Ovan grundläggande uppgifter behövs för att affären överhuvudtaget ska kunna genomföras. Utöver de grundläggande uppgifterna kan köparen och säljaren själva välja hur detaljerat aktieöverlåtelseavtalet ska vara. Några tvingande lagregler finns i princip inte. Således är det parternas vilja och fantasi som sätter gränserna för avtalets utformning.
3. Hur kan jag formulera en konkurrensklausul?
Ett vanligt förekommande villkor i aktieöverlåtelseavtal är en bestämmelse om konkurrensförbud, vilket innebär att säljaren av aktierna förbjuds att under en viss period bedriva konkurrerande verksamhet med det bolag som köparen förvärvat. Nedan följer ett mycket enkelt förslag på utformning av en konkurrensklausul:
Säljaren förbinder sig att under en period av 12 månader från aktieöverlåtelsen, varken personligen eller genom bolag, inte bedriva verksamhet som i något hänseende konkurrerar med det överlåtna bolagets verksamhet.
4. Vad är fördelen med en sekretessklausul?
Liksom konkurrensklausul är det vanligt att i aktieöverlåtelseavtalet ta med en sekretessklausul som förbjuder parterna att sprida information om affären vidare till utomstående. Det kan av flera anledningar vara angeläget med en sekretessklausul. Ett exempel är att köparen, av integritetshänsyn eller av annat skäl, inte vill att det ska bli allmänt känt vad vederbörande betalat för aktierna.
5. När ska man ta med en vitesklausul?
För att en konkurrens- eller sekretessklausul verkligen ska ha praktiskt betydelse rekommenderar vi att nämnda klausuler förenas med en vitesklausul. Anledningen till detta är att det i regel är mycket svårt att bevisa att en överträdelse av ett konkurrens- eller sekretessvillkor har resulterat i en konkret ekonomisk skada.
Att ekonomisk skada faktiskt uppstått är en grundförutsättning för att ett normalt skadestånd ska kunna utdömas. Denna problematik kan med lätthet kringgås med en vitesklausul, som i praktiken blir ett på förhand avtalat skadestånd. En enkel vitesklausul kan formuleras på följande vis:
Om säljaren på något sätt bryter mot ovanstående konkurrensförbud och/eller villkor om sekretess utgår, för varje avtalsbrott, vite med två (2) prisbasbelopp till köparen.
6. Hur kan jag formulera en återköpsklausul?
En återköpsklausul kan användas för att reglera under vilka förutsättningar säljaren av aktierna har rätt att köpa tillbaka aktierna. Detta kan exempelvis bli aktuellt om säljaren endast sålt en del av sina aktier och köparen bestämmer sig för att inte längre vara delaktig i bolagets operativa verksamhet. Ett exempel på återköpsklausul följer nedan.
Säljaren har rätt att köpa tillbaka aktierna om köparen avslutar sin anställning i bolaget eller på annat sätt överger bolagets operativa verksamhet. Om förutsättningarna för återköp är uppfyllda ska säljaren köpa tillbaka aktierna för samma pris som köparen betalat.
7. Vad ska jag tänka på som köpare?
Som köpare är det viktigt att kontrollera att det inte föreligger några formella hinder mot affären. Några exempel på omständigheter som är bra att kontrollera är att det finns en uppdaterad aktiebok, om det föreligger aktieägaravtal mellan säljaren och eventuella andra delägare i bolaget och om bolagsordningen, eller ett eventuellt aktieägaravtal, innehåller några inskränkningar avseende rätten att köpa och sälja aktier i bolaget.
8. Vilka garantier ska säljaren lämna och hur ska detta avtalas om?
Det är vanligt att säljaren lämnar garantier till köparen av aktier. Genom en garantikatalog kan säljaren begränsa sitt ansvar till det som uppräknas i garantikatalogen. På detta sätt garderar sig säljaren mot framtida oförväntade krav och felanspråk. Utfästelser om garantier är givetvis av lika stor nytta för köparen, då denne på ett överblickbart sätt kan säkerställa vissa rättigheter gentemot säljaren.
Garantierna består i regel av utfästelser från säljaren som rör bolagets äkthet, tillgångsförhållanden, skuldsättning m.m. En enkel klausul om garantier kan utformas enligt nedan:
Säljaren lämnar följande garantier till köparen. Per avtalsdagen samt per överlåtelsedagen garanterar säljaren att:
- Aktiebolaget är ett svenskt aktiebolag som är vederbörligt registrerat i enlighet med gällande svensk lagstiftning.
- Säljaren är rättmätig ägare till de aktier som överlåtelsen avser.
- Aktierna som säljaren överlåter inte är pantsatta eller belånade.
- Aktiebolaget inte är inbegripet i några tvister eller andra förfaranden vid domstol eller skiljenämnd.
9. Vad ska jag göra efter försäljningen?
Snarast möjligt efter försäljningen ska du se till att bli noterad som ägare i aktieboken. Om köpet av aktierna medför att du har rätt att ta plats i bolagets styrelse ska bolagsstämma anordnas, vid vilken invalet av dig som styrelseledamot formellt sker. När invalet protokollförts ska den nya styrelsesammansättningen anmälas till Bolagsverket. Därutöver bör du naturligtvis (oavsett om du ska vara operativt verksam i bolaget eller ej) hålla dig kontinuerligt uppdaterad om hur bolaget presterar ekonomiskt.
10. Hur bestäms priset på aktierna?
Att prissätta aktier är en hel vetenskap och det finns ett stort antal modeller för att räkna ut ett bolags värde (vilket i sin tur ger värdet på de enskilda aktierna). En enkel och ofta använd värderingsmodell är att likställa bolagets värde med värdet av bolagets nettotillgångar (tillgångar minus skulder). Denna modell tar dock inte hänsyn till bolagets framtida tillväxt- och lönsamhetspotential, vilket ofta är en viktig faktor vid bolagsinvesteringar.
Om du och motparten inte kan enas om ett pris för aktierna är det lämpligt att ta in en utomstående person, exempelvis en revisor, som får i uppdrag att värdera bolaget. Kostnaden för värderingsmannen bör finansieras av båda parter, för att undvika en situation då värderingsmannen känner lojalitet till en av parterna.
11. Hur beskattas aktieförsäljning?
När du överlåter aktier beskattas eventuell vinst på försäljningen med 30 %. Beskattning sker i inkomstslaget kapital och därav kallas skatten kapitalinkomstskatt. Om överlåtelsen medför en förlust kan du istället göra avdrag för förlusten i inkomstslaget kapital.
Beräkningen av om överlåtelsen utmynnat i vinst eller förlust sker genom att du från överlåtelsepriset drar av aktiernas inköpspris (inklusive överlåtelseskatt) och eventuella utgifter vid överlåtelsen (såsom förmedlingsarvode och leveransavgift). Den differens som därefter återstår utgör det skattemässiga resultatet av försäljningen. Ett positivt resultat utgör en vinst och ett negativt resultat utgör en förlust. Beskattningen sker med utgångspunkt i resultatet.
Det finns en alternativ metod, benämnd schablonmetoden, för beräkning av vinst- eller förlustbeloppet. Schablonmetoden innebär att man räknar fram presumtiva anskaffningsutgifter för de sålda aktierna, som man sedan drar av från försäljningspriset. Enligt denna metod reduceras försäljningspriset med åtminstone:
- 20 % om du ägt aktierna i kortare tid än 10 år.
- 40 % om du ägt aktierna i längre tid än 10 år.
Det är klokt att kontakta en skattejurist för råd angående val av beräkningsmetod. Valet av metod kan ha stor inverkan på den slutliga beskattningen och därför bör du försäkra dig om att använda det mest gynnsamma beräkningssättet. Du är varmt välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri första kontakt med jurist.
När kan jag använda mallen?
Var väldigt försiktig när du använder dit av en mall. Eftersom ingen aktieaffär är den andra lik är det ofta väldigt mycket kvalificerad juridisk handpåläggning som krävs. Kontakta alltid jurist om du är osäker. Använd inte mallen om:
- Aktieaffären är värd hundratusentals eller miljontals kronor.
- Bolaget har anställda.
- Bolaget har en omsättning på över ca. en halv miljon.
- Bolaget har stora materiella och/eller immateriella tillgångar.
- Det finns särskilda villkor för överlåtelsen
- Om säljaren ska utfästa särskilda garantier rörande bolagets finanser, skatter, personal, tillgångar, interna handlingar, leverantörsavtal, kundavtal, immateriella rättigheter, tillstånd, IT och dataskydd, tvister, försäkringar mm.
- Om det behövs särskilda sekretess- och/eller konkurrensklausuler.
Om du behöver hjälp är det bara att du skrollar längre ned och fyller i kontaktformuläret eller ringer upp oss. Vårt telefonnummer hittar du om du skrollar uppåt.

Fyll i så skickar vi mallen direkt
Hur upprättar jag ett aktieöverlåtelseavtal?
Det finns ingenting som hindrar att ett aktieöverlåtelseavtal upprättas på egen hand. Om affären är av enkel karaktär, och köpeskillingen liten, är det inte säkert att någon juridisk uppbackning behövs. I de fall det finns juridiska frågetecken som behöver rätas ut är det dock klokt att anlita en jurist med goda kunskaper om bolagsrätt i allmänhet och aktieöverlåtelser i synnerhet.
Vi på Enkla Juridik erbjuder en kostnadsfri första kontakt och jobbar bara med fasta priset. Självklart betalar du ingenting förrän vi levererat det vi kommit överens om. Varmt välkommen!
Denna text uppdaterades senast 2021-10-25 och beaktar lagstiftning och praxis fram till detta datum.
- Aktieöverlåtelseavtal
- Att tänka på när du säljer eller köper aktier i onoterat bolag
- Vi hjälper dig med:
- Ta kontakt
- 1. Vad är ett aktieöverlåtelseavtal?
- 2. Vilka uppgifter ska finnas med i ett aktieöverlåtelseavtal?
- 3. Hur kan jag formulera en konkurrensklausul?
- 4. Vad är fördelen med en sekretessklausul?
- 5. När ska man ta med en vitesklausul?
- 6. Hur kan jag formulera en återköpsklausul?
- 7. Vad ska jag tänka på som köpare?
- 8. Vilka garantier ska säljaren lämna och hur ska detta avtalas om?
- 9. Vad ska jag göra efter försäljningen?
- 10. Hur bestäms priset på aktierna?
- 11. Hur beskattas aktieförsäljning?
- När kan jag använda mallen?
- Fyll i så skickar vi mallen direkt
- Hur upprättar jag ett aktieöverlåtelseavtal?