Klicka här för förutsättningslös kontakt!

Startsida » Arbetsrätt » Avskedande

Avskeda anställd

Vad gäller? Hur ska det gå till?

Har du som arbetsgivare en anställd som inte sköter sina arbetsuppgifter eller rent av missköter sig? Eller har du som anställd blivit avskedad?

Oavsett vilken roll du har hittar du informationen här.

Det är inte alltid arbetsgivaren har full koll på hur ett avskedande går till. Avskedande av arbetstagare regleras i lag och om det inte går till på rätt sätt och av rätt anledningar kan det stå arbetsgivaren dyrt. För att minimera risken för att misstag ska ske kommer nedan en redogörelse för vad avskedande är, hur ett avskedande går till, vilka skillnaderna är mellan avskedande och uppsägning samt när en anställd som blivit avskedad kan kräva arbetsgivaren på skadestånd.

Juristerna på Enkla Juridik

Vi hjälper dig med:

Ta kontakt

Fri första kontakt med jurist. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.

1. När kan arbetsgivaren avskeda en anställd?

Ett avskedande av en arbetstagare får endast ske om arbetstagaren grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren. Ett avskedande är en tyngre åtgärd än en uppsägning av personliga skäl och kräver således mer för att godtas. Det ska röra sig om avsiktliga eller grovt vårdslösa handlingar från arbetstagarens sida som arbetsgivaren rimligen inte ska behöva tåla i ett avtalsförhållande. Arbetstagaren som avskedas skiljs omedelbart från tjänsten och har ingen uppsägningstid till skillnad från en uppsägning av personliga skäl.

Med tanke på att arbetstagaren inte har någon uppsägningstid så får den inte heller ta del av löner och förmåner från och med den tidpunkten den avskedats.

Exempel på situationer då en arbetsgivare kan avskeda en anställd är:

  • Om den anställda agerar illojalt mot arbetsgivaren
  • Om den anställda begår brott mot arbetsgivaren, på arbetsplatsen eller i vissa fall även utanför tjänsten
  • Om den anställda vägrar arbeta eller följa order
  • Om den anställda missköter sig grovt
 
Vad ett illojalt agerande från arbetstagarens sida kan vara är exempelvis att arbetstagaren startar eller marknadsför konkurrerande verksamhet vid sidan av anställningen. I AD 1993 nr 142 hade en arbetstagare vid flertal tillfällen låtit kunder till arbetsgivaren använda dennes egen grävmaskin vid grävuppdrag. Domstolen ansåg att arbetstagaren hade gjort sig skyldig till illojal konkurrens och grund för avskedande således förelegat för att arbetstagaren erbjudit sina egna tjänster till arbetsgivarens kunder för egen vinning.
Exempel på brott som en anställd begått som anses utgöra grund för avskedande är sexuella trakasserier, andra personliga trakasserier, försäkringsbedrägeri (ej mot arbetsgivaren) och stöld. Listan kan här göras lång. En riktlinje för att utröna huruvida ett brott som har begåtts kan anses utgöra grund för avskedande är att se om brottet har begåtts mot arbetsgivaren eller på arbetsplatsen. I sådana fall anses ofta grund för avskedande föreligga. Även när ett brott begåtts utanför tjänsten kan i vissa fall anses utgöra grund för avskedande. I AD 1979 nr 143 hade en socionom dömts till medhjälp till narkotikabrott som inte hade samband med anställningen. Domstolen ansåg att grund för avskedande förelegat för att brottet allvarligt skadat förhållandet mellan denna och kommunen och att det krävs att kommunen och dess invånare ska kunna lita på denna. 
Exempel avskeda anställd

Gällande ordervägran vägrade en arbetstagare omplaceras till ett annat arbete och uteblev olovligt från arbetet i 5 dagar. Domstolen ansåg att grund för avskedande förelegat då förfarandet inneburit ett grovt åsidosättande av den anställdes arbetsuppgifter.

2. Hur ska man avskeda en anställd (steg för steg)?

Innan en arbetsgivare bestämmer sig för att avskeda en anställd bör arbetsgivaren utreda huruvida det den anställda gjort är så pass allvarligt att man vill gå vidare med ett avskedande. Ibland kan det behövas en utredning för att säkerställa att det rör sig om just ett sådant handlande. Detta är viktigt för att det är arbetsgivaren som har bevisbördan (skyldigheten att bevisa) att det funnits en giltig grund för avskedandet vid en eventuell tvist.

Efter att arbetsgivaren bestämt sig för att avskeda den anställda ska arbetsgivaren underrätta den anställda senast en vecka före avskedandet. Om den anställda är ansluten till en fackförening ska även fackföreningen varslas senast en vecka i förväg.

Arbetstagaren och fackföreningen har båda rätt att begära överläggning med arbetsgivaren. Om någon av de parterna begär överläggning har arbetsgivaren en skyldighet att vänta med avskedandet till dess att överläggningen har avslutats. Begäran om överläggning ska ske senast en vecka efter att arbetstagaren underrättats eller fackföreningen varslats.

Efter att tiden för avskedandet är kommen eller överläggningen med den anställda eller fackföreningen avslutats ska arbetsgivaren lämna ett skriftligt besked personligen till den anställda eller skicka beskedet i ett rekommenderat brev.

Arbetstagarens anställning upphör när denna fått det skriftliga beskedet eller tio dagar efter att det rekommenderade brevet lämnats till posten. I beskedet om avskedandet ska arbetsgivaren klargöra för arbetstagaren om vad denna ska göra om denna vill göra gällande att avskedandet är ogiltigt eller yrka skadestånd på grund av avskedandet. Arbetsgivaren är också skyldig att uppge de omständigheter som legat till grund för avskedandet om arbetstagaren begär det. Uppgiften ska ges ut skriftligt om arbetstagaren begär det.

Värt att tillägga är att avskedandet inte enbart får grundas på omständigheter som arbetsgivaren känt till i mer än två månader innan arbetstagaren underrättats om att denna kommer avskedas. Om underrättelsen inte skett får arbetsgivaren enbart grunda avskedandet på omständigheter denne känt till inom två månader före avskedandet. Detta framgår av den s.k. tvåmånadersregeln. Arbetsgivaren får dock grunda avskedandet på omständigheter som arbetsgivaren känt till i mer än två månader om förseningen beror på att arbetsgivaren på arbetstagarens begäran väntat med underrättelsen eller avskedandet eller om det finns synnerliga skäl för att omständigheterna får åberopas.

Ta kontakt - helt förutsättningslöst

Behöver du hjälp? Ring oss på 020-899596 eller skicka in ditt ärende

3. Vad är skillnaden mellan avskedande och uppsägning?

Att avskeda en anställd är en allvarligare åtgärd än en uppsägning av personliga skäl. Den största skillnaden är att den anställda måste lämna arbetsplatsen omgående medan det vid en uppsägning finns en uppsägningstid under vilken arbetstagaren har rätt till lön och förmåner som tidigare. En annan skillnad är att arbetsgivaren behöver underrätta den anställda minst en vecka i förväg om att denna ska avskedas till skillnad från två veckor som gäller för uppsägning. Samma sak gäller varslande av eventuellt fackförbund som den anställda är ansluten till. Vidare har inte arbetsgivaren till skillnad från vid en uppsägning någon omplaceringsskyldighet vid ett avskedande.

4. När kan arbetstagaren kräva skadestånd?

Om arbetstagaren anser sig ha blivit avskedad på felaktiga grunder och vill kräva skadestånd ska denna underrätta arbetsgivaren om sitt krav inom fyra månader från avskedandet och sedan stämma arbetsgivaren inom ytterligare fyra månader. Om domstolen kommer fram till att giltig grund för avskedandet inte förelegat kan arbetsgivaren komma att behöva betala skadestånd till arbetstagaren.  

5. Hur stora kan skadestånden vara?

Skadeståndsbeloppet kan variera från fall till fall. Arbetstagaren kan yrka både på ett allmänt skadestånd och ett ekonomiskt skadestånd. Om domstolen kommer fram till att det inte ens förelegat saklig grund för uppsägning av arbetstagaren som avskedats kan det allmänna skadeståndet uppgå till 125 000 kr. 

Därutöver kommer den anställde få ersättning för ekonomisk skada. Det vill säga den lön och semesterersättning mm. som på felaktiga grunder inte betalats ut till den anställde.

Exempel: Pelle har lidit en ekonomisk skada på 100.000 kr eftersom han har gått miste om två månadslöner à 50.000 kr. Det ekonomiska skadeståndet blir således 100.000 kr. Utöver detta får Pelle även ett allmänt skadestånd på 125.000 kr. Sammanlagt får Pelle 225.000 kr i ekonomiskt och allmänt skadestånd.

6. Vad kan Enkla Juridik hjälpa till med?

Om du som arbetsgivare har tankar på att avskeda en anställd eller du som arbetstagare hamnat i en situation där din arbetsgivare vill avskeda dig kan du vända dig till oss för en kostnadsfri första kontakt med jurist. Våra jurister hjälper dig med en bedömning av ditt läge ur juridisk synpunkt och återkommer med ett förslag på hur vi kan hjälpa dig. Vid behov företräder vi dig i förhandlingar och/eller i domstol. Tveka inte på att höra av dig till oss på Enkla Juridik!