Klicka här för förutsättningslös kontakt!

Startsida » Lån & Skuld » Skuldebrev

Skuldebrev

Allt du behöver veta om skuldebrev

Behöver du hjälp? Fast pris vid hjälp från jurist

Ett skuldebrev är ett bevis på att en person eller ett företag är skyldigt en annan person eller ett företag pengar. Skuldebrevet utgör inte skulden i sig men är en stark indikation på att en skuld, och tillhörande betalningsskyldighet, existerar. Skuldebrev kan vara väldigt enkelt utformade (belopp, förfallodag och namnteckningar på en servett) eller mycket detaljerade (exempelvis bankernas avtal om bostadslån). Den som lånar ut pengar kallas för borgenär. Den som tar emot pengar kallas för gäldenär.

Vid lån mellan privatpersoner behöver skuldebrevet oftast inte vara särskilt omfattande. För att skuldebrevet ska vara juridiskt användbart behöver skuldebrevet endast innehålla belopp, betalningstidpunkt, eventuella villkor om ränta och amortering samt låntagarens underskrift. Om låntagaren inte efterlever en eventuell amorteringsplan bör det även tydligt framgå vad konsekvensen av detta blir (exempelvis att hela skulden förfaller till omedelbar betalning).

Att släkt och vänner bistår varandra med lån är vanligt förekommande. Ofta rör det sig om så pass blygsamma belopp att det kan kännas onödigt, och kanske lite löjligt, att upprätta formell dokumentation kring att lånet existerar. När förhållandevis stora belopp lånats ut är det dock klokt att reglera villkoren för lånet genom ett skuldebrev. En bra tumregel är att bara avstå från att upprätta ett skuldebrev om den person som lånat ut pengar också är beredd att förlora dem.

Oavsett av vilket skäl du är i behov av ett skuldebrev kan Enkla Juridik hjälpa till. Vi upprättar ett skräddarsytt och maximalt tydligt skuldebrev, anpassat efter rådande lagstiftning och praxis. 

Juristerna på Enkla Juridik

Vi hjälper dig med:

Ta kontakt

Kostnadsfri första kontakt. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.

Se förklaringsvideon
1. Vad är ett skuldebrev?

I grund och botten är ett skuldebrev ett löfte om att en specifik summa pengar vid något till-fälle ska utbetalas till en viss person eller ett företag. För att skuldebrevet ska fylla sin praktiska funktion bör det, förutom uppgift om storleken på själva skulden, bland annat innehålla information om hur stor ränta som ska betalas och när skulden i sin helhet ska vara återbetalad.

2. Varför behövs skuldebrev?

Ett skuldebrev är först och främst ett utmärkt bevis på att en skuld existerar. Förekomsten av en skuld kan bevisas på många olika sätt (exempelvis genom sms-konversationer mellan långivaren och låntagaren) men ett skuldebrev är, om en tvist skulle gå till domstol, det i särklass starkaste bevismedlet.

Om det varken finns skuldebrev eller annan skriftlig dokumentation som styrker att det faktiskt existerar en skuld är det mycket svårt, på gränsen till omöjligt, att nå framgång med en betalningstvist i domstol. Att upprätta ett skuldebrev är med andra ord ett enkelt sätt att minimera risken för utdragna och kostsamma konflikter och, om en tvist ändå uppstår, säkerställa att låntagaren i slutändan får göra rätt för sig.

3. Går det att skriva ett skuldebrev efter att pengarna lånats ut?

Ja, det går att upprätta ett skuldebrev efter att den transaktion som skuldebrevet ska reglera har ägt rum. Skuldebrevet är en bevishandling och är giltigt oavsett tidpunkten för upprättandet – under förutsättning att det faktiskt existerar en bakomliggande skuld. Däremot rekommenderar vi starkt att skuldebrevet upprättas och undertecknas i omedelbar anslutning till att låntagaren erhåller det belopp som lånats ut. Om skuldebrevet upprättas i en annan kontext, exempelvis för att reglera köpeskillingen vid ett företagsförvärv, ska skuldebrevet upprättas i samband med att överlåtelseavtalet ingås.

4. Hur skriver man ett skuldebrev utan ränta?

Det finns inget tvång om att en skuld ska löpa med ränta. Med andra ord är det helt upp till långivaren och låntagaren att avtala om att skulden inte ska vara förenad med en skyldighet att betala ränta. Om parterna är överens om att lånet ska vara räntefritt behöver skuldebrevet endast innehålla uppgift om lånets storlek och förfallodatum. Om skulden ska betalas i etapper ska skuldebrevet ange vilken amorteringstakt som gäller (exempelvis månatliga betalningar). Ett skuldebrev behöver, juridiskt sett, bara undertecknas av låntagaren men för att det ska bli extra tydligt att båda parter samtyckt till de villkor som uppställs i skuldebrevet är det bra om även långivaren undertecknar skuldebrevet.

5. Vad är ett ”enkelt skuldebrev”?

Det finns två former av skuldebrev, enkla skuldebrev och löpande skuldebrev. Av ett enkelt skuldebrev framgår det uttryckligen att betalning ska ske till en viss person. Enkla skuldebrev är i regel inte avsedda att överlåtas men det är inte otillåtet. Om långivaren säljer skuldebrevet måste dock låntagaren informeras om att överlåtelsen skett för att köparen av skuldebrevet ska överta den legala rätten till betalning. Detta kallas för ”denuntiation” och innebär att den nya ägaren av skuldebrevet skickar ett meddelande till låntagaren och informerar denne om att alla ränte- och amorteringsbetalningar hädanefter ska gå till köparen. Om det av skuldebrevet framgår att det inte får överlåtas gäller dock detta.

Löpande skuldebrev är avsedda för att kunna säljas vidare. För att ett skuldebrev ska vara löpande ska det framgå av skuldebrevet att det är innehavaren av skuldebrevet, inte en specifik person, som är berättigad till betalning. Ett löpande skuldebrev är därmed en värdehandling i sig medan ett enkelt skuldebrev endast fungerar som ett bevis för att ett skuldförhållande föreligger.

6. Är det något särskilt jag ska tänka på vid upprättande av ett skuldebrev mellan två privatpersoner?

När man som borgenär lånar ut pengar till vänner eller familj gör man gäldenären en tjänst genom att skriva ett enkelt skuldebrev med ett överlåtelseförbud. Gäldenären behöver då inte oroa sig för att en okänd person ska kontakta vederbörande och begära betalning, vilket de flesta privatpersoner nog skulle uppfatta som olustigt. Oftast är det en psykologisk trygghet för gäldenären att betalningsförpliktelsen riktar sig mot en person som gäldenären har en relation till. Om betalningssvårigheter skulle uppstå är det i regel lättare att nå en lösning i godo om borgenären och gäldenären känner varandra.

Vidare är det viktigt att beakta att en skuld kan preskriberas. Innebörden av preskription är att den person som lånat ut pengar inte längre har rätt att få tillbaka beloppet. Preskriptionstiden för skulder mellan privatpersoner är tio år. För att undvika preskription måste borgenären minst vart tionde år påminna gäldenären om att skulden existerar. För att vara säker på att någon preskriptionsproblematik inte kommer uppstå är det klokt att skuldebrevet anger en betydligt kortare förfallotid än denna period.

7. Speciella regler gäller när sambor eller gifta makar skriver ett skuldebrev vid bostadsköp

Om du lever i ett samboförhållande eller ett äktenskap, och du och din partner upprättar ett skuldebrev med koppling till ett bostadsköp, är det viktigt att skuldebrevet kompletteras med ett bodelningsavtal eller ett äktenskapsförord som säkerställer att skulden inte kommer att beaktas vid en eventuell separation eller skilsmässa. Om samboavtal eller äktenskapsförord saknas ska skulden tas med i bodelningen, vilket ger ett negativt resultat för den person som lånat ut pengar.

8. Låna för att låna ut – tänk på detta

Det händer att folk tar lån för att sedan låna ut dessa pengar till någon annan. Det är inget vi generellt rekommenderar. Tyvärr får vi in många ärenden där personer skuldsatt sig själva och sedan inte fått tillbaka de pengar som lånats ut. Inte sällan har långivaren överfört pengar till en person som redan har en problematisk skuldsituation eller till och med är spelberoende. Vår rekommendation är att aldrig låna ut pengar om du inte kan finansiera lånet med egna medel. Om du ändå önskar låna pengar av en bank, för att sedan slussa pengarna vidare till någon annan, är det extremt viktigt att ett skuldebrev upprättas som tydligt klargör vilka premisser som gäller för lånet. Glöm inte att ange i vilken takt lånet ska betalas, vilken ränta som ska utgå och vad som händer om gäldenären bryter mot betalningsplanen.

9. Hur gör jag om jag inte får betalt av den som tagit lånet?

I ett läge där den som du lånat ut pengar till inte betalar tillbaka kan du välja att ta saken till Kronofogden och/eller tingsrätten. Enkla Juridik bistår självfallet till med båda dessa alternativ. Innan skarpa rättsliga åtgärder vidtas hjälper vi dig med att skicka ett inkassokrav till gäldenären. Många gånger, givetvis under förutsättning att skulden faktiskt existerar, räcker det med ett välformulerat kravbrev för att låntagaren ska förstå att det inte är meningsfullt att fortsätta bråka om återbetalningen.

Denna text uppdaterades senast 2021-10-27. Hänsyn har tagits till lagstiftning och praxis till och med detta datum.