Klicka här för förutsättningslös kontakt!

Startsida » Bostadsjuridik » Överklaga detaljplan

Överklaga detaljplan

Så kan du överklaga själv eller med jurist

Är du påväg att drabbas av en detaljplan som för med sig mycket negativa konsekvenseer? Läs då detta.

En detaljplan är ett juridiskt dokument som styr hur mark och vatten får användas inom ett visst område. Det påverkar bland annat bygglov och tomtindelningar, och kommunen ansvarar för att upprätta och tolka dessa planer.

I den här texten får du en översikt av detaljplaners funktion, hur du kan överklaga beslut om dem och vilka regler som gäller för ändringar. Vi på Enkla Juridik kan hjälpa dig att navigera i processen om du behöver juridiskt stöd.

Vill du ha hjälp av en jurist som kan detaljplaner och plan- och bygglagen? Tveka inte att kontakta oss.

Juristerna på Enkla Juridik

Vi hjälper dig med:

Ta kontakt

Fri första kontakt med jurist. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.

1. Vad är en detaljplan?

Beslut om detaljplaner kan överklagas till mark- och miljödomstolen. Sakägare, kommunen, angränsande kommuner och regionplaneorgan, staten, bostadsrättshavare, hyresgäster, boende och ideella föreningar ingår i den krets som typiskt sett har klagorätt. För att du ska ha rätt att överklaga ett beslut om detaljplan måste beslutet angå dig och ha gått dig emot. Ett beslut angår dig om beslutet påverkar din situation på ett sätt som inte är obetydligt. Det kan exempelvis handla om att rättsverkningarna av beslutet påverkar ett lagligt intresse hos dig, såsom dina rättigheter eller skyldigheter. Klagorätt kan även tillfalla dig som närboende om beslutet direkt drabbar din egendom på ett negativt sätt. Det kan exempelvis handla om att du som närboende upplever ökad trafik och buller till följd av beslutet. Ett beslut har gått dig emot om beslutet har varit till din nackdel eller i strid med dina önskemål, intressen och förväntningar. Det är den överprövande instansen, det vill säga domstolen, som avgör vem som är klagoberättigad. 

Ett beslut om detaljplan kan dessutom laglighetsprövas av varje medlem i en svensk kommun eller ett landsting. Vid en laglighetsprövning undersöks om beslutet tillkommit i laga ordning, det vill säga med stöd av gällande rätt. En laglighetsprövning kan genomföras om det finns grund för att anse att beslutet om detaljplanen är ogiltigt på grund av formella fel eller att beslutet inte följer lagar och regler som styr planläggning och byggande. Det kan exempelvis handla om att det organ som fattat beslut om detaljplanen har överskridit sin befogenhet vid beslutsfattandet, alltså saknar kompetens för den typen av beslutsfattande.

2. Vad ska överklagandet innehålla?

I överklagandet ska du ange:

  • Ärende (diarienummer/DP-nummer)
  • Vilket beslut som överklagandet avser
  • Skälen till varför beslutet bör ändras
  • Bevisning
  • Ditt namn, e-post adress och telefonnummer

Det finns inget krav på egenhändigt undertecknande.

Ta kontakt med jurist- helt förutsättningslöst

Behöver du hjälp? Ring oss på 020-899596 eller skicka in ditt ärende

3. Hur lång tid har man på sig?

För att göra din klagorätt gällande måste du skriftligen göra dina synpunkter gällande innan granskningstiden har löpt ut. Ett beslut om detaljplan kan överklagas senast tre veckor från den dag då beslutet har tillkännagetts på kommunens anslagstavla. 

4. Vilka instanser överklagar man till? Hur går det till?

En överklagande av kommunens beslut om att en detaljplan ska upphävas, ändras eller antas skickas till den berörda beslutsfattande kommunen. Det är sedan kommunens uppgift att undersöka huruvida överklagandet kommit in i rätt tid. Förutsatt att överklagandet inkommer till kommunen inom den angivna tidsfristen skickar kommunen överklagandet vidare till mark-och miljödomstolen. Om tidsfristen löpt ut avvisas överklagandet av kommunen.

Som huvudregel gäller att ett överklagande ska skickas in skriftligen. Från huvudregeln om skriftlig överklagande finns tre undantag. 

Det första undantaget, där överklagandet alltså inte behöver göras skriftligen, är om förslaget har ändrats efter att granskningstiden har löpt ut. I ett sådant fall har detaljplanen utformats på ett sätt så att du som klagande saknat möjlighet att ta del av och påverka innehållet i detaljplanen. 

För det fall att överklagandet grundar sig på att beslutet om detaljplanen inte tillkommit i laga ordning, det vill säga om beslutet tog utan stöd av gällande lagar och regler, gäller inte huvudregeln om att synpunkterna måste vara skriftliga. 

Det tredje undantaget gäller för detaljplaner som innebär att mark tas i anspråk för specifika projekt och det kan antas att betydande miljöpåverkan kommer att bli en effekt av detaljplanen. Undantaget gäller för följande projekt:

  1. ett industriområde,
  2. ett köpcentrum, en parkeringsanläggning eller något annat stadsbyggnadsprojekt,
  3. en skidbacke, skidlift eller linbana med tillhörande anläggningar,
  4. en hamn för fritidsbåtar,
  5. ett hotellkomplex eller en fritidsby med tillhörande anläggningar, utanför sammanhållen bebyggelse,
  6. en campingplats,
  7. en nöjespark,
  8. en djurpark,
  9. en spårväg, eller
  10. en tunnelbana.

Ett överklagande som avser en laglighetsprövning görs hos förvaltningsrätten och måste ha kommit in inom tre veckor från den tidpunkt då beslutet anslagits på kommunens anslagstavla. 

5. När kan en detaljplan ändras?

Giltigheten för en detaljplan kvarstår tills den ersätts, ändras eller upphävs. En ändring av en detaljplan måste vara förenlig med detaljplanens syfte och dessutom inte innebära några olägenheter. Ändringar av detaljplanen kan alltså ske så länge ändringen inte äventyrar detaljplanens syfte och ändamål. Ett exempel på en ändring som inte skulle vara tillåten inom ramen för en detaljplan är om en kommun vill omvandla ett tidigare avsett grönområde, som enligt den ursprungliga detaljplanen är skyddat för rekreation eller naturvård, till ett område med bostäder eller kommersiella byggnader. En ändring av detta slag strider mot det ursprungliga syftet – att bevara ett grönområde. Plan- och bygglagen fastslår ett krav på tydlighet i en detaljplan. Om huvudsyftet med en detaljplan ska ändras krävs således att hela detaljplanen ersätts med en ny detaljplan. Kravet på tydlighet innebär att alla ändringar av detaljplanen tydligt måste redovisas. 

6. Hur vi på Enkla Juridik kan hjälpa dig att överklaga en detaljplan

Behöver du hjälp med att överklaga en detaljplan? Vi på Enkla Juridik bistår dig med professionell rådgivning under hela processen. Vi går igenom planens innehåll och identifierar potentiella rättsliga brister, ger vägledning om hur du kan formulera en överklagan och informerar dig om de rättsliga procedurerna som krävs för en korrekt och effektiv hantering av ärendet. Vi stöttar dig genom hela processen och ser till att du får den hjälp du behöver för att driva ditt ärende på bästa sätt.