Likvidation
Vad gäller vid likvidation?
Likvidation innebär att ett aktiebolag eller en organisation av något annat slag avvecklar sin verksamhet. Likvidation kan ske frivilligt eller, om organisationen har brutit mot lagstiftning, till följd av tvång. I denna text går vi översiktligt igenom hur regelverket ser ut avseende likvidation av aktiebolag.
Vi hjälper dig med:
- Kostnadsfri första kontakt
- Bolagsrättsliga frågor
- Utredning av avvecklingsalternativ
Ta kontakt
Fri första kontakt med jurist. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.
1. Vad krävs för att göra en frivillig likvidation?
En frivillig likvidation är det mest kontrollerade sättet att avveckla ett aktiebolag vars tillgångar är större än skulderna. De regler som gäller vid en frivillig likvidation återfinns i 25 kap. aktiebolagslagen.
För att en frivillig likvidation ska komma till stånd krävs att beslut om likvidation fattas på en bolagsstämma. Beslutet kan fattas med enkel majoritet (det vill säga att minst hälften av de närvarande aktieägarna röstar för likvidation). Det är dock möjligt att i bolagsordningen föreskriva att ett beslut om likvidation ska fattas med kvalificerad majoritet (det vill säga att en majoritet av en viss storlek måste ställa sig bakom förslaget om likvidation för att det ska bifallas).
Efter att beslutet har fattats ska en anmälan om den förestående likvidationen lämnas in till Bolagsverket. I anmälan kan anges vem som ska tilldelas uppdraget som likvidator. Om förslag på likvidator inte lämnas kommer denne att utses av Bolagsverket. En likvidator ska vara ”lämplig” för uppdraget. Något krav på att likvidatorn ska vara exempelvis advokat eller revisor finns inte.
2. Vad är en tvångslikvidation?
Om ett bolag missköter sig, exempelvis genom att inte lämna in årsredovisning i tid, kan Bolagsverket och i vissa fall domstol fatta beslut om att bolaget ska avvecklas genom tvångslikvidation. Det innebär, precis som det låter, att bolaget avvecklas även om aktieägarna önskar att verksamheten ska drivas vidare. När frågan om tvångslikvidation aktualiseras är det dock vanligt att bolagets styrelse under en längre tid underlåtit att följa tvingande lagkrav och att det i praktiken inte finns något intresse av att ta hand om bolaget på ett professionellt sätt.
3. Hur går likvidationsprocessen till?
Efter att ett beslut om likvidation har fattats, alternativt framtvingats av Bolagsverket eller domstol, är det likvidatorns uppgift att snarast möjligt avveckla bolagets verksamhet. Det sker genom att likvidatorn, som är den enda person som har mandat att fatta beslut å bolagets vägnar, avyttrar bolagets tillgångar, betalar skulder och delar ut eventuellt överskott till aktieägarna. Likvidatorn har rätt till skälig ersättning för sitt arbete, vilket i normalfallet ska betalas av bolaget.
En likvidation av enklare slag tar ofta runt 6-8 månader att slutföra. Om likvidationen är komplex, och kanske inbegriper försäljning av fastigheter eller andra större tillgångar, kan processen ta betydligt längre tid.
4. Vad är skillnaden mellan en likvidation och en konkurs?
Både en likvidation och en konkurs syftar till att på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt avveckla ett bolags verksamhet och att bolaget i slutändan ska upphöra att existera som juridisk person. Den stora praktiska skillnaden mellan en likvidation och en konkurs är att bolag som genomgår en frivillig likvidation inte är på obestånd. Med andra ord ska ett bolag som träder i likvidation ha kapacitet att reglera sina skulder.
När ett bolag går i konkurs beror det på att bolagets tillgångar inte räcker för att betala skulderna, vilket nästan alltid innebär att det inte kommer finnas något överskott att dela ut till aktieägarna efter att konkursen är avslutad. Vid en likvidation är utgångspunkten att det finns ett överskott och att detta ska komma aktieägarna till del efter att alla tillgångar sålts av och skulderna betalats. Om ett bolag som trätt i likvidation hamnar på obestånd ska likvidatorn omedelbart ansöka om att bolaget istället ska försättas i konkurs.
5. Finns det något alternativ till likvidation för att avveckla ett bolag?
En likvidation är, som framgått ovan, en förhållandevis tidsödande process. Om ägaren till ett bolag vill att avvecklingen ska gå snabbare kan ägaren sälja aktierna i bolaget till ett företag vars affärsidé är att köpa upp bolag för att därefter likvidera dem. Ägaren får då lite mindre betalt än vad bolaget faktiskt är värt (mellanskillnaden blir den ersättning som köparen tillgodogör sig för att hantera likvidationen). Det finns ett flertal aktörer i Sverige som köper upp och likviderar bolag, exempelvis Bolagspartner och Svenska Standardbolag.
6. Hur kan Enkla Juridik hjälpa till?
Om du har frågor kring avveckling av bolag i allmänhet eller likvidation i synnerhet är du välkommen att höra av dig till oss på Enkla Juridik. Hos oss finns ett flertal affärsjurister med gedigen kunskap om bolagsrättsliga frågor. Vi åtar oss inte uppdrag som likvidator. Vi köper inte upp bolag men vi hjälper dig gärna att utreda de avvecklingsalternativ som står till buds och ta fram de beslutsunderlag som krävs om du bestämmer dig för att likvidera ditt bolag.
Den inledande kontakten är alltid kostnadsfri och vi tar aldrig betalt utan att först presentera en offert som kunden uttryckligen accepterat. Hör av dig genom att fylla i kontaktformuläret nedan eller ring 020-89 95 96.
Denna text uppdaterades senast 2023-05-16. Hänsyn har tagits till lagstiftning och praxis som var gällande detta datum.
- Likvidation
- Vad gäller vid likvidation?
- Vi hjälper dig med:
- Ta kontakt
- 1. Vad krävs för att göra en frivillig likvidation?
- 2. Vad är en tvångslikvidation?
- 3. Hur går likvidationsprocessen till?
- 4. Vad är skillnaden mellan en likvidation och en konkurs?
- 5. Finns det något alternativ till likvidation för att avveckla ett bolag?
- 6. Hur kan Enkla Juridik hjälpa till?