Verkställighetshinder
För dig som har fått beslut om utvisning
Om du har fått ett utvisningsbeslut men nya omständigheter har uppstått som gör utvisningen omöjlig eller olämplig, kan du ansöka om verkställighetshinder hos Migrationsverket. Detta kan leda till att utvisningen stoppas eller omprövas. Verkställighetshinder kan exempelvis beviljas om du har fått en allvarlig sjukdom, om säkerhetsläget i ditt hemland har förändrats eller om ny bevisning framkommit som visar på förföljelse.
Våra jurister på Enkla Juridik kan hjälpa dig med din ansökan och ge juridiskt stöd genom hela processen. Kontakta oss kostnadsfritt idag för hjälp med din ansökan och eventuellt offentligt biträde.

Vi hjälper dig med:
- Kostnadsfri första kontakt
- Ansökan om EU-blåkort
- Överklaga avslagsbeslut
Ta kontakt
Fri första kontakt med jurist. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.
1. Vad är verkställighetshinder?
Om du har fått ett utvisningsbeslut men det har uppstått nya omständigheter som gör det omöjligt eller olämpligt att utvisa dig, kan du ansöka om verkställighetshinder hos Migrationsverket. Syftet med reglerna om verkställighetshinder är att säkerställa att ingen utvisas i strid med mänskliga rättigheter eller andra internationella åtaganden. Det innebär att även om ditt utvisningsbeslut har vunnit laga kraft kan en ny prövning bli aktuell om viktiga förhållanden har förändrats.
2. Är verkställighetshinder tillfälligt?
Ja, ett beslut om verkställighetshinder kan ge tillfälligt skydd, men det innebär inte alltid att du får stanna i Sverige på lång sikt. Det innebär att du måste fortsätta förbereda dig för att lämna landet och har fortfarande ansvar för att:
- Ordna nödvändiga resehandlingar, såsom pass eller en tillfällig resehandling.
- Samarbeta med myndigheter för att möjliggöra återresa till ditt hemland eller ett annat land där du har rätt att vistas.
- Närvara vid möten med Migrationsverket om de kallar dig för samtal eller underrättelse om beslut.
Dessa krav gäller även medan du väntar på beslut om verkställighetshinder, du kan läsa mer om det på Migrationsverkets hemsida.
3. Vad räknas som nya omständigheter?
För att en ansökan om verkställighetshinder ska godtas måste det handla om ny information som inte har prövats tidigare. Det räcker alltså inte att enbart utveckla eller komplettera tidigare argument, eller att hävda att Migrationsverket har gjort en felaktig bedömning i ditt tidigare ärende.
Exempel på nya omständigheter kan vara:
- En allvarlig sjukdom som uppstått efter det tidigare beslutet.
- Att säkerhetsläget i ditt hemland har försämrats, exempelvis på grund av krig, förföljelse eller andra politiska förändringar.
- Att ny bevisning har framkommit som styrker att du riskerar förföljelse vid en utvisning.
4. Vad menas med giltig ursäkt?
Om de nya omständigheterna var något som du kunde ha berättat om tidigare måste du kunna förklara varför du inte gjorde det. Detta kallas för att ha en giltig ursäkt. En giltig ursäkt kan exempelvis vara att du inte visste att en viss omständighet var viktig att nämna när du ansökte om asyl eller att du inte vågade berätta om vissa skäl tidigare, exempelvis på grund av hot, trauma eller rädsla. Om Migrationsverket bedömer att du saknar giltig ursäkt kan de avslå din ansökan utan att göra en ny prövning.
5. Hur ansöker du?
För att ansöka om verkställighetshinder måste du skicka en skriftlig ansökan till Migrationsverket. Där ska du förklara vilka nya omständigheter som har uppstått och bifoga eventuella bevis, såsom läkarintyg eller andra dokument. Var noggrann och tydlig i din framställning, eftersom ansökningar som anses ogrundade snabbt kan avslås.
Om Migrationsverket avslår din ansökan kan du överklaga beslutet till Migrationsdomstolen. För att öka dina chanser att få en ny prövning är det viktigt att du handlar snabbt och att din ansökan är väl underbyggd och korrekt formulerad. Därför kan det vara bra att ta hjälp av en jurist. En jurist från Enkla Juridik hjälper dig mer än gärna att skriva en tydlig ansökan om verkställighetshinder och att hjälpa dig med en ny prövning.
6. Vad kostar det? Har du rätt till ett offentligt biträde?
När du ansöker om verkställighetshinder har du inte automatiskt rätt till ett offentligt biträde på samma sätt som vid en asylansökan. Det innebär att du i de flesta fall måste driva ärendet själv eller bekosta juridisk hjälp ur egen ficka.
Kontakta oss om du vill att vi ska ansöka om att få vara ditt offentliga biträde.
7. Kan du få ett offentligt biträde beviljat?
I vissa fall kan du begära att Migrationsverket utser ett offentligt biträde även i en ansökan om verkställighetshinder, men det sker endast i undantagsfall. Migrationsverket gör då en bedömning utifrån ärendets komplexitet, din förmåga att själv föra din talan samt om det finns andra skäl som motiverar behovet av ett offentligt biträde.
För att öka dina chanser att få ett offentligt biträde kan det vara bra att tydligt motivera varför du behöver juridisk hjälp i din ansökan. Om du får avslag på din begäran om offentligt biträde kan du ändå ta hjälp av en jurist, men då behöver du själv stå för kostnaden.
Behöver du hjälp?
Att ansöka om verkställighetshinder kräver noggrann juridisk argumentation. Våra jurister på Enkla Juridik har lång erfarenhet av migrationsärenden och kan hjälpa dig genom hela processen. Vi kan hjälpa dig att formulera en stark ansökan om verkställighetshinder och, om möjligt, ansöka om ett offentligt biträde åt dig. Kontakta oss för ett kostnadsfritt inledande samtal!
- Verkställighetshinder
- För dig som har fått beslut om utvisning
- Vi hjälper dig med:
- Ta kontakt
- 1. Vad är verkställighetshinder?
- 2. Är verkställighetshinder tillfälligt?
- 3. Vad räknas som nya omständigheter?
- 4. Vad menas med giltig ursäkt?
- 5. Hur ansöker du?
- 6. Vad kostar det? Har du rätt till ett offentligt biträde?
- 7. Kan du få ett offentligt biträde beviljat?
- Behöver du hjälp?