Klicka här för förutsättningslös kontakt!

Startsida » Migrationsrätt » EU-blåkort

EU-blåkort (Blue Card)

Beslut om nytt blåkortsdirektiv (2025)

Sedan den 1 januari 2025 har ett nytt blåkortsdirektiv trätt i kraft i Sverige, vilket innebär förändrade regler och förenklade möjligheter för högkvalificerade arbetstagare att arbeta och bo i landet. EU-blåkortet är en bra lösning för dig som har en högkvalificerad anställning och vill arbeta i Sverige.

Vi på Enkla Juridik har stor erfarenhet av migrationsrätt och hjälper både arbetstagare och arbetsgivare med hela processen – från ansökan till eventuella överklaganden. Vår expertis säkerställer att din ansökan uppfyller samtliga krav och att processen blir så smidig som möjligt.

Hur vi kan hjälpa dig:

  • Rådgivning om vilka krav som gäller för EU-blåkort
  • Hjälp med att upprätta och granska ansökningshandlingar
  • Stöd vid eventuella kompletteringar eller avslag
  • Juridisk vägledning för arbetsgivare om skyldigheter och krav

Oavsett om du är en arbetssökande eller en arbetsgivare som vill anställa en högkvalificerad person från ett land utanför EU, finns vi här för att guida dig genom hela processen.

Juristerna på Enkla Juridik

Vi hjälper dig med:

Ta kontakt

Fri första kontakt med jurist. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.

Vad är ett EU-blåkort?

Sedan den 1 januari 2025 har riksdagen implementerat ett nytt blåkortsdirektiv som har trätt kraft. Ett EU-blåkort är ett sammansatt uppehålls- och arbetstillstånd för personer från länder utanför EU som har en högkvalificerad anställning i Sverige. Syftet med denna förändrade lagstiftning är att underlätta rörligheten inom EU för högkvalificerade arbetstagare, vilket i sin tur ska bidra till ökade möjligheter samt attrahera och behålla högkvalificerade arbetstagare.

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss

Vilka är de nya reglerna? 

Krav för högkvalificerad anställning

Enligt den nya föreskriften krävs nu ett anställningsavtal för att kvalificera för en högkvalificerad anställning. Anställningens längd har nu sänkts från det tidigare kravet på 1 år till 6 månader. 

Dessutom finns det skärpta krav på vilken utbildning eller yrkeserfarenhet som klassificeras som “högre utbildning” för att få ett EU-blåkort. Regeringen har infört föreskrifter som gör det möjligt att klassificera vissa anställningar som högkvalificerade, även om de inte uppfyller de traditionella kriterierna. Detta innebär att fler personkategorier får möjlighet att beviljas ett EU-blåkort. 

Sänkt lönetröskel 

Lönetröskeln för att bli anställd i Sverige och få ett EU-blåkort sänks från 1,5 gånger till 1,25 gånger den genomsnittliga bruttoårslönen i Sverige. För närvarande motsvarar det en lön på 49 875 kr per månad.

Sjukförsäkring

Kravet på att ha tecknat eller ansökt om en sjukförsäkring har höjts från att gälla för ett antal månader till att omfatta hela vistelsen i Sverige. Utöver anställningstiden ska det även tecknas för ytterligare 3 månader om den sammanlagda vistelsen understiger ett år.

Byte till annan anställning

Nu finns möjligheten att byta till en annan högkvalificerad anställning utan att behöva ansöka om ett nytt EU-blåkort. Istället ska en anmälan om nytt arbete eller förändringar göras till Migrationsverket.

Utökade möjligheter

Nu finns det utökade möjligheter att byta från andra typer av uppehållstillstånd till EU-blåkort – utan att behöva lämna landet.

Vilka krav finns det för att kunna få ett EU-blåkort?

Krav för dig som vill ha ett EU-blåkort 

  • Ett giltigt pass
  • En högskoleutbildning motsvarande 180 hp eller 5 års relevant yrkeserfarenhet
  • Tecknat eller ansökt om en sjukförsäkring som gäller hela vistelsen i Sverige samt ytterligare tre månader utöver anställningen, om anställningen understiger ett år
  • En högkvalificerad anställning som varar i minst 6 månader
  • En lön som motsvarar minst 1,25 gånger en svensk genomsnittslön

Krav för din arbetsgivare 

  • Tjänsten har annonserats i Sverige och inom EU/EES och Schweiz under minst 10 dagar
  • Arbetsgivaren har lämnat information om anställningen och givit tillfälle att yttra sig om anställningsvillkoren till berörd fackförening. 
  • Krav på att anställnings villkor uppfylls på minst samma nivå som svenska kollektivavtal, eller vad som är brukligt inom yrket/branschen. 
  • Arbetsgivaren måste ha för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring och trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Samt tjänstepensionsförsäkring när du påbörjar anställningen.  
Vad är skillnaden mellan EU-blåkort och ett svenskt arbetstillstånd?

Ett EU-blåkort är ett kombinerat arbets- och uppehållstillstånd för personer från länder utanför Europa. Det är till för personer med högkvalificerade studier som vill arbeta i Sverige. 

Ett svenskt arbetstillstånd är till för personer som är medborgare i ett land utanför EU som vill arbeta i Sverige. Detta behöver inte röra någon högkvalificerad anställning. I sådana fall behöver man söka ett svenskt arbetstillstånd och uppehållstillstånd separat. Man kan få ett arbetstillstånd genom att visa ett jobberbjudande från en arbetsgivare i Sverige. I detta fall börjar din arbetsgivare/uppdragsgivare din ansökan om arbetstillstånd som sedan kompletteras med din del av ansökan. 

Huvudregeln är att du ska ha ansökt om arbetstillstånd och blivit beviljad innan du reser i Sverige gäller både EU-blåkort och ett vanligt svenskt arbetstillstånd. 

Skillnaderna är att i ansökan om EU-blåkort är uppehålls- och arbetstillstånd kombinerat medan man behöver söka detta separat i ansökan för arbetstillstånd. Dessutom gäller krav för en högkvalificerad anställning för EU-blåkort vilket inte är nödvändigt för ett  svenskt arbetstillstånd. 

Hur lång tid tar det att få ett blåkort efter att ansökan lämnats in?

Efter att du gjort ansökan kontrollerar migrationsverket ditt pass innan de fattar ett beslut. Du kan därför behöva visa upp ditt pass på en svensk ambassad eller generalkonsulat om du skulle befinna dig utanför Sverige. Om du befinner dig i Sverige kan du visa upp ditt pass i ett av Migrationsverkets servicecenter. I samband med detta kommer du i vissa särskilda fall även få lämna fingeravtryck .  

Efter att ansökan görs tas ett beslut om EU-blåkort alltid inom 90 dagar. Detta beslut skickas till den ambassad eller generalkonsulat som du angav i din ansökan. När du ska hämta ut ditt beslut behöver du ta med ditt pass.  Du kan inte få tillstånd längre än ditt pass är giltigt. 

Efter beslut om du fått godkänt på din ansökan kommer du få ut ditt uppehållstillståndskort. Detta kan ta upp till 4 veckor att tillverka och leverera kortet. När du reser in i Sverige måste du visa upp ditt uppehållstillståndskort tillsammans med giltigt pass. 

Hur kan Enkla Juridik hjälpa mig som sökande eller arbetsgivare?

Vi på Enkla Juridik kan hjälpa dig att ansöka om ett EU-blåkort och allt annat som följer med. Du kanske behöver hjälp med ansökan, förlänga tillstånd eller allmänna frågor du vill ha svar på. Kontakta oss så hjälper vi till.