Klicka här för förutsättningslös kontakt!

Startsida » Enkla Juridik BRF » Ombyggnation i bostadsrätt

Ombyggnation i bostadsrätt och BRF:ens roll

Detta ska styrelsen tänka på när medlem vill bygga om

Många bostadsrättsinnehavare ser på nyttjandet av sin lägenhet som om det vore ägande. Så är inte fallet. Detta får stora konsekvenser när bostadsrättsinnehavare ska bygga om i bostaden. Reglerna är mer tillåtande i hus, men eftersom ett lägenhetshus bygger på att man delar många funktioner med andra medlemmar i bostadsrättsföreningen krävs många gånger styrelsens godkännande när medlem ska söka bygglov och bygga om badrummet, köket eller riva en vägg.

I denna text går vi igenom styrelsens, föreningens och medlemmarnas rättigheter. Vi tar även upp vad respektive part måste tänka på om medlem vill bygga om i eller utanför lägenheten. Självklart diskuterar vi också när du ska söka bygglov. Som styrelse eller enskild föreningsmedlem.

Tveka inte att höra av dig till oss om du har ett problem eller fråga. Vi hjälper både föreningar och enskilda medlemmar med juridisk utvärdering av läget.

Juristerna på Enkla Juridik

Vi hjälper dig med:

Ta kontakt

Fri första kontakt med jurist. Fortsatt hjälp alltid till fast pris efter överenskommelse.

När krävs bostadsrättsföreningsstyrelsens godkännande?

Bostadsrättsinnehavaren måste få föreningens godkännande om han eller hon ska ändra eller riva en bärande konstruktion, ändra vatten-, el-, gas-, eller värmeledningar. Lagen anger också att styrelsens godkännande krävs när andra “väsentliga förändringar” av lägenheten görs. Betydelsen av det sista är ofta en tolkningsfråga och något om styrelsen och medlemmarna både får bedöma. Om du är osäker går det bra att höra av dig till oss för en kostnadsfri första kontakt med jurist.

När har styrelsens rätt att neka tillstånd?

Enligt lagen har styrelsen enbart rätt att neka ombyggnationer/renoveringar om saklig grund för detta föreligger. Det innebär att styrelsen måste komma med invändningar som är av byggteknisk eller säkerhetsmässig karaktär. Styrelsen har exempelvis inte rätt att neka en renovering med hänvisning till tillfälligt höga ljudnivåer.

Om byggrättsinnehavaren vill ändra något på eller utanför lägenheten som är brf:ens primära angelägenhet (t.ex. fasad, trapphus, fönster, eller bygga balkong) har styrelsen rätt att neka tillstånd utan motivering. Anledningen är att yttre underhåll primärt är föreningens ansvar.

Har bostadsrättsinnehavare informationsplikt vid renoveringar?

Många föreningar har informationsplikt vid ombyggnationer eller andra förändringar av lägenheten. Det innebär att medlemmar enligt stadgarna förpliktas att informera styrelsen om byggplaner. Detta kan gälla även när ingreppen i lägenheten enligt lag inte kräver föreningens godkännande.

I vissa föreningar är det däremot obligatoriskt för medlemmarna att ansöka om styrelsens godkännande även för byggprojekt som inte påverkar ledningar eller bärande väggar. Medlemmen är då skyldig att förse styrelsen med all underlag för ombyggnationen. Om ledningar ska dras om innebär det att bostadrättsinnehavaren är skyldig att redovisa hur dessa ska dras om. 

Renovering och ombyggnation ska alltid utföras fackmannamässigt

Det viktigaste för en medlem att tänka på är att alla former av ombyggnation ska utföras på ett fackmannamässigt vis. Det innebär exempelvis att en badrumsrenoveringen ska utföras av en våtrumscertifierad hantverkare och att elen ska dras av certifierade elektriker.

Bygglov kan vara krav

För vissa förändringar eller renoveringar av lägenheten eller fastigheten behöver bostadsrättsinnehavaren respektive föreningen söka bygglov. Bygglov krävs generellt vid:

  • Nybyggnad. Om föreningen skulle uppföra en ny tvättstuga på tomten exempelvis.
  • Tillbyggnad. Om föreningen på något sätt ökar storleken på en befintlig fastighet.
  • Yttre ändringar. Om fastigheten ingår “i ett område med detaljplan” behövs bygglov för ändringar i färg eller material på byggnaden. 
  • Inre ändringar. Om planlösningen ändras betydligt måste föreningen ha bygglov.
  • Ny användning av en byggnad. Om  föreningen exempelvis gör om en bostad till butikslokal eller garage.

Källa: Boverket

Tveka inte att höra av dig till jurist

Om din förening behöver hjälp att hantera en medlemsförfrågan om ombyggnation eller behöver söka bygglov rekommenderar vi att du hör av dig till en jurist. Entreprenader och renovering är kostsamma och har ofta stor betydelse för bostadsrättsföreningen eller den enskilde medlemmen. På Enkla Juridik BRF erbjuder vi alltid en kostnadsfri första kontakt med jurist. Vår fortsatta juridiska hjälp är alltid till fast pris. Välkommen till Enkla Juridik BRF!