Om du tas i förvar har du rätt till ett offentligt biträde som ger juridiskt stöd och kan hjälpa dig att överklaga beslutet. I vissa fall kan du själv önska en specifik jurist. Enkla Juridik har erfarenhet av förvarsärenden och kan hjälpa dig. Hör av dig till oss så hjälper vi dig!
1. Vad innebär förvar hos Migrationsverket?
Om du har fått avslag på din ansökan om uppehållstillstånd, måste du lämna Sverige. Migrationsverket eller Polisen kan då besluta att du ska hållas i förvar för att säkerställa en eventuell utvisning. Det innebär att du placeras på ett låst boende, där du inte får röra dig fritt.
Förvar beslutas om en bedömning görs att det finns risk att du håller dig undan eller inte samarbetar med myndigheterna, begår brott i Sverige, eller på annat sätt hindrar eller försvårar din avvisning eller utvisning. Förvar kan även beslutas om din identitet eller rätt att vistas i Sverige behöver utredas.
2. Vad gäller vid förvar?
Som förvarstagen har du flera rättigheter. Du har rätt att bli behandlad med respekt och värdighet. Dessutom ska du ges möjlighet till sysselsättning, såsom fysisk träning, utevistelse, sällskapsspel och tv-tittande. Du har även rätt att upprätthålla kontakt med omvärlden genom att använda telefon och internet samt ta emot planerade besök från exempelvis vänner och familj. Dessa besök kan dock övervakas. Du kan även ansöka om dagersättning om du saknar egna pengar.
3. Har du rätt till ett offentligt biträde?
Om du har placerats i förvar har du rätt till ett offentligt biträde som företräder dig i den juridiska processen. Det offentliga biträdet utses av Migrationsverket eller domstolen, och advokaten eller juristen får ersättning enligt en fastställd taxa. Biträdet betalas alltså av staten vilket innebär att du som asylsökande eller förvarstagen inte behöver betala något själv för biträdets hjälp. Det gäller oavsett om du senare vinner eller förlorar ditt mål.
Biträdet hjälper dig att förstå dina rättigheter, ger dig juridiska råd om ditt förvarstagande, närvarar vid förhandlingar med Migrationsverket eller Polisen, hjälper dig att överklaga beslut om exempelvis förvarstagande, kroppsvisitation, säkerhetsplanering övervakade besök, och ser även till att myndigheterna agerar i enlighet med lagen.
4. Hur går processen till?
När en person tas i förvar fattas beslutet av antingen Migrationsverket eller Polismyndigheten, beroende på var personen befinner sig i processen. Du som placerats i förvar har rätt att överklaga beslutet i domstol. Ett förvarsbeslut kan överklagas till Migrationsdomstolen. Ditt offentliga biträde företräder dig i domstol vid överklagande och förhandlingar och ser till att dina rättigheter respekteras.
5. Vilka tidsgränser gäller vid förvar?
Ett förvarsbeslut gäller initialt i två veckor eller två månader, beroende på skälen för förvarstagandet. Beslutet kan därefter förlängas och omprövas löpande. Den totala tiden i förvar får dock inte överstiga tolv månader, med undantag för personer som har dömts till utvisning på grund av brott, vilka kan hållas i förvar längre än tolv månader.
6. Hur väljer man offentligt biträde?
Du som är i förvar har rätt att önska en viss jurist eller advokat som ditt offentliga biträde, men det är Migrationsverket som beslutar om ditt önskemål beviljas. Du kan kontakta oss om du vill att någon av våra migrationsjurister ska vara ditt offentliga biträde.
Om du är missnöjd med ditt offentliga biträde kan du begära byte. Men när du väl har fått ett offentligt biträde är det svårt att få ett byte godkänt om det inte finns särskilda skäl, exempelvis att biträdet är svårt att få kontakt med eller befinner sig långt bort geografiskt. Om din begäran avslås, kan du ändå be en annan advokat eller jurist att kontakta ditt offentliga biträde för att försöka få en fullmakt att överta ärendet. Det sker dock på frivillig basis och är inte garanterat.
Du har alltid rätt att anlita en annan jurist eller advokat för att hjälpa dig, men då måste du ofta själv betala för det.
7. Kontakt och rådgivning
Att hamna i förvar kan vara en osäker och stressande situation, men det finns saker du kan göra för att hantera situationen på bästa sätt:
- Kontakta Enkla Juridik ifall du vill ha oss som offentligt biträde – Det är bara att kontakta oss genom att klicka här.
- Ta reda på dina rättigheter – Du har rätt att behandlas med respekt och värdighet samt ha kontakt med omvärlden genom telefon och planerade besök.
- Håll kontakt med ditt offentliga biträde – Ditt biträde hjälper dig att förstå din situation, överklaga beslut och säkerställa att dina rättigheter respekteras. Om du har svårt att få tag på ditt biträde, be personalen på förvaret att dokumentera detta.
- Var aktiv och håll dig sysselsatt – Försök att delta i aktiviteter som erbjuds, såsom träning, utomhusvistelse eller sociala aktiviteter.
- Spara viktig information – Dokumentera händelser som kan vara relevanta för ditt ärende, exempelvis försök att samarbeta med myndigheterna eller svårigheter att lämna Sverige.
- Be om hjälp vid behov – Om du känner att din situation inte hanteras rättvist kan du be om stöd från en jurist eller organisationer som arbetar med migrationsrätt.
Enkla Juridik har erfarenhet av förvarsärenden och kan hjälpa dig. Om du eller någon du känner är i förvar, kontakta oss för ett kostnadsfritt inledande samtal.