Klicka här för förutsättningslös kontakt!

Underprisöverlåtelse av aktier och inkråm – hur fungerar det?

1. Vad är en underprisöverlåtelse? 

En underprisöverlåtelse kan beskrivas vara ett av undantagen från uttagsbeskattning. Utgångspunkten är nämligen att överlåtelser som sker från en verksamhet till ett värde under marknadsvärdet, eller helt vederlagsfritt ska uttagsbeskattas. Den skattemässiga effekten av att bli uttagsbeskattad är att försäljningspriset kommer betraktas vara detsamma som marknadspriset, även fast den summan aldrig erhållits. I syfte att undvika dessa skattekonsekvenser är det möjligt att tillämpa reglerna om underprisöverlåtelse, förutsatt en rad krav är uppfyllda. 

Med andra ord är en underprisöverlåtelse en avyttring av en eller flera specifika tillgångar, i förekommande fall aktierna i ett helt bolag, mot ett värde som understiger marknadsvärdet. Överlåtelsen ska inte heller ha varit affärsmässigt motiverad och uppfyller de övriga kraven som stadgas av lag. Underprisöverlåtelser omfattar transaktioner både onerösa och benefika fång.

Behöver ni hjälp av en skattejurist? Ta kontakt med oss!

2. När är det lämpligt att göra en underprisöverlåtelse? 

Underprisöverlåtelser är vanligast i samband med omstruktureringar. Det är dessutom oftast i dessa sammanhang som bolagsöverlåtelser äger rum. Detta innefattar även tillfällen då du avser att avyttra allt innehåll i bolaget, så kallade inkråmsförvärv. Läs gärna mer om vilka alternativ du har i omstruktureringssammanhang här.

Även i fastighetspaketerings-sammanhang kan en underprisöverlåtelse finnas med som ett led i en mer förmånligare beskattning för ditt bolag. Om du är intresserad av att läsa mer om fastighetsförsäljningar som aktiebolag kan du göra det här.

Notera gärna att underprisöverlåtelser inte kan komma ifråga för de fall någon av nedanstående situationerna råder:

  • När reglerna om kvalificerade fusioner och fissioner ska tillämpas
  • Skattefri utdelning av lagertillgångar i fastighetsförvaltande bolag (lex Asea) 
  • Markansvärdet är lägre eller lika med tillgångarnas skattemässiga värde
  • När skalbolagsreglerna ska tillämpas
  • När vinsten är skattefri enligt reglerna om näringsbetingade andelar

3. Vilka villkor behöver jag uppfylla för att kunna genomföra en underprisöverlåtelse? 

Det finns en rad krav som måste vara uppfyllda för att kunna tillämpa reglerna om underprisöverlåtelser. Alla krav som anges i lagen är inte alltid aktuella beroende på hur omständigheterna ser ut i den konkreta situationen. Vem överlåtaren respektive mottagaren är har en betydande roll. Även företagskonstruktionen och bolagsform kan ha en betydande roll. Nedan kommer kraven att redogöras i den ordning som följer av lagens ordalydelse. Det vill säga i kronologisk ordning från 14 § till 29 §.

   23 kap. 14 § 

Överlåtaren och mottagaren måste vara ett företag eller en fysisk person. 

I dessa sammanhang ska det noteras att varken handelsbolag eller kommanditbolag anses vara ett företag och att dessa inte kan genomföra underprisöverlåtelser. 

 23 kap. 16 § 

 Den som tar emot tillgången måste vara skattskyldig för sina inkomster av näringsverksamhet omedelbart efter överlåtelsen inom landet. Det är således ett krav att tillgången i fråga är en näringstillgång, det vill säga att tillgången ingår i näringsverksamheten. Den får inte beskattas i en annan stat än i Sverige och måste kunna beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet vid en framtida försäljning. 

Det finns inget uttryckligt krav på hur länge verksamheten har eller ska bedrivas, varför det lämpar sig bra att tillämpa i omstruktureringssammanhang. 

23 kap. 17 §

Detta kravet förutsätter att koncernbidragsrätt saknas och att under de omständigheterna råder krav på att en hel verksamhet, verksamhetsgren eller ideell andel överlåts. Med hel verksamheten avses samtliga aktier i bolaget. Verksamhetsgren definieras i rättspraxis som något som lämpar sig för att avskiljas till en självständig rörelse, trots att det inte finns några uttryckliga krav på storlek. Vad som är att betrakta som en ideell andel är i dagsläget oklart och inte definierat i rättskällorna, varför tillämpning av regeln är problematisk. 

Om regeln ska tillämpas motsatsvis så skulle det följaktligen innebära att i de situationer där koncernbidragsrätt föreligger så är kravet på att överlåta en hel verksamhet eller verksamhetsgren inte aktuellt. Det vill säga att koncerner som har koncernbidragsrätt kan överlåta enstaka tillgångar som underprisöverlåtelser. 

23 kap. 18 §

Kravet som framgår av denna bestämmelse gäller endast när överlåtaren är en fysisk person och mottagaren är ett företag. Detta krav stadgar att alla andelar i företaget måste vara så kallat kvalificerade.

23 kap. 19 §

Denna bestämmelse är aktuell i de situationer där överlåtaren och förvärvaren är ett företag och någon andel i det överlåtande företaget är kvalificerad. Kravet är då att samma andel måste vara kvalificerad i det förvärvande bolaget. 

För de fall överlåtaren är ett företag där någon del är kvalificerad och förvärvaren är en fysisk  person finns det inga motsvarande krav som ovan.

23 kap. 22 §

Detta är en annan variant av kvalifkationskravet och omfattar de situationer där ägande i bolaget som innehar kvalificerade andelar är indirekt. I sådana situationer behöver en proportionering göras.

23 kap. 23 §

Detta är ett krav på kraven i 18-19 §§. Bestämmelsen redogör för när aktierna ska senast vara kvalificerade. Kortfattat ska aktierna vara kvalificerade senast 31/12 överlåtelseåret för att kravet ska anses vara uppfyllt.

23 kap. 24 §

Detta kravet aktualiseras bara om förvärvaren är en fysisk person. Regeln innebär ett förbud mot att förvärvaren får ha inrullade underskott eller rätt  rätt till allmänt avdrag för underskott enligt 62:2-4 inkomstskattelagen. 

23 kap. 27-28 §§

Även detta krav behandlar förbud mot inrullade underskott i förvärvande företag eller företag som förvärvande företag har koncernbidragsrätt till. Dock är skillnaden mot  ovanstående krav att denna bestämmelse endast aktualiseras i situationer där förvärvaren är ett företag. Observera att denna regeln inte tillämpas om överlåtaren har koncernbidragsrätt till förvärvaren och ingen koncernbidragsspärr finns.

23 kap. 29 §

Det är även möjligt för både fysiska och juridiska personer att avstå från att göra avdrag för sitt uppkomna underskott i syfte att utnyttja reglerna om underprisöverlåtelser.

4. Hur kan Enkla Juridik hjälpa oss?

Vi förstår att det finns många krav och att somliga är varken tydliga eller lätta att förstå. Våra jurister besitter djup kunskap och har lång erfarenhet av dessa skatterättsliga frågor. Oavsett om du önskar vägledning i hur du ska hantera din situation eller känner dig osäker kring om du kan tillämpa reglerna om underprisöverlåtelser är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi erbjuder kostnadsfri första kontakt med skattejurist och presenterar på vilket sätt vi på Enkla Juridik kan hjälpa ditt bolag. Du kan kontakta oss på telefonnummer 020 – 89 95 96 eller via kontaktformuläret på hemsidan. Välkomna!