Klicka här för förutsättningslös kontakt!

Vill du skriva ett kravbrev? Läs då detta.

Det kan hända att du eller någon du känner lånar ut pengar, men tyvärr inte får tillbaka pengarna. Vad kan man göra då? Ofta börjar man med att skriva ett kravbrev.

I denna text går vi igenom vad ett kravbrev ska innehålla och annat viktigt som du ska tänka på.

1. Vad är ett kravbrev?

Ett kravbrev är en inkassoåtgärd, och innebär samma sak som ett inkassobrev, eller inkassokrav; närmare bestämt ett brev som stadgar ett föreläggande att prestera en betalning av något slag. Kravbrevet fungerar som ett påtryckningsmedel för att du ska kunna driva in din skuld, och ger gäldenären en chans att betala innan du vidtar rättsliga åtgärder. 

Kravbrevet innebär inte att gäldenären direkt blir skyldig att betala enligt det, men många gånger fungerar det som en effektiv lösning. Då ser gäldenären att det finns en risk att du tar det vidare och kan ta det till Kronofogden eller inleda en domstolsprocess. 

Har du skickat ett kravbrev till gäldenären, men denne fortfarande inte betalar och inte heller invänder med någon inställning, då kan du gå vidare och vidta andra rättsliga åtgärder. Här kan du exempelvis ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. På deras hemsida hittar du blanketterna för detta. Kronofogden kommer då att kontakta din(a) gäldenär(er) och upprätta en delgivning. Observera att din fordran dock måste ha en giltig rättslig grund, och vara förfallen till betalning. 

En fordran är förfallen till betalning när den avtalade tidpunkten som ni kommit överens om har förfallit; ni kan exempelvis ha kommit överens om att gäldenären ska betala tillbaka dig ett visst datum. Har ni däremot inte kommit överens om när fordran ska återbetalas, gäller som huvudregel att den är förfallen till betalning så snart borgenären begär återbetalning. 

Det kan också hända att gäldenären bestrider ditt kravbrev, och då kan du välja om du vill ta det vidare till tingsrätten. Då inleder du ett vanligt tvistemålsförfarande, där du väcker talan mot gäldenären. 

2. När är det lämpligt att skicka ett kravbrev? Inom ramen för vilka tvister?

Kravbrev kan skickas när det är fråga om en fordran som är förfallen till betalning. Observera att det måste finnas en giltig rättslig grund för fordran, skulden, och att fordran ska vara förfallen till betalning. Kravbrev sker då inom ramen för tvistemål. Mål om betalningsföreläggande hos Kronofogden faller under benämningen summariska processer. Dessa syftar till att den som har en fordran ska återfå sin rätt så fort som möjligt, utan dröjsmål. 

3. Vad ska det innehålla?

Ett kravbrev har vissa formkrav där vissa uppgifter måste framgå (5 § inkassolagen). Det ska innehålla ditt (borgenärens) namn och kontaktuppgifter. Har du dessutom ett ombud ska detta också anges med namn och kontaktuppgifter. 

Vidare ska gäldenärens namn och kontaktuppgifter också framgå, samt personnummer om det är en privatperson (annars organisationsnummer). Det kan hända att gäldenären också har ett ombud, och då ska ombudets namn och kontaktuppgifter också anges. 

I kravbrevet ska det framgå att det är fråga om ett kravbrev, inkassokrav. Det ska också tydligt framgå vad du grundar ditt krav på. Det ska anges en tidsfrist, alltså när betalningen ska inkomma, och hur det ska gå till. Du ska också ange den exakta summan som du kräver att få, samt om du eventuellt kräver ränta (enligt räntelagen). 

Det kan vara så att gäldenären vill invända mot kravbrevet, därför måste det förstås också i kravbrevet framgå till vem denne ska vända sig då. Du ska också se till att det framgår vilka rättsliga konsekvenser som kommer inträda, alternativt vad nästa steg blir om gäldenären vägrar betala. 

Tänk på att du måste ge gäldenären en viss skälig tid på sig att betala, alternativt inkomma med invändning, från det att du skickar ditt kravbrev. Vad som är skälig tid kan variera och definieras inte närmare i lag (5 § inkassolagen), men du bör ge gäldernären åtminstone 8 dagar på sig att betala från det att du skickar kravet. Du bör inte heller vidta fler åtgärder tidigare än 4 dagar efter tidsfristen om 8 dagar. Tänk på att en del av god inkassosed är att se till att gäldenären inte drabbas av onödig skada eller påtryckning (4 § inkassolagen). 

6. Går det att använda en mall?

Det viktiga är att man får ner de uppgifter som måste framgå. Det finns visserligen mallar ute på nätet, men det är tyvärr inte säkert att de är korrekta. Vi rekommenderar att du alltid anlitar en jurist om kravet rör ett större belopp.

5. När ska jag anlita en jurist för att skriva ett?

Många gånger kan det vara bra att anlita en jurist för att skriva ett kravbrev. Detta beror på att juristen kan se till att förfarandet går rätt till, och bedöma exempelvis om ni skulle vinna framgång i en eventuell domstolsprocess. Juristen kan också hjälpa dig svara på frågor och funderingar som du kanske inte finner svaret på ensam. Vidare kan juristen identifiera risker och eventuella problem samt bedöma ditt ärende, om du har den rättsliga grunden som behövs etc. 

6. Kan jag skicka ett kravbrev som privatperson?

Du kan självklart skicka ett kravbrev som privatperson. Du behöver varken ha ett juridiskt ombud, eller själv vara en juridisk person. Däremot rekommenderar vi att du anlitar en jurist. På så vis sätter du mer kraft bakom orden. Hör av dig till oss för att få ett prisförslag.

7. Vad ska jag göra om jag får/mottar ett kravbrev?

Om du skulle få eller motta ett kravbrev, kan du bestrida detta och inte betala. Bestrider du ett kravbrev kan det uppstå en tvist i tingsrätten om detta, förutsatt att någon av dig eller motparten väcker talan om det. Bestrider du ett kravbrev går ärendet alltså inte vidare till Kronofogden, då det strider mot god inkassosed. De kommer dessutom också slussa det vidare till tingsrätten. 

Om du däremot väljer att varken svara alls eller betala, kan ett förfarande inledas hos Kronofogdemyndigheten. Det kan då bli fråga om betalningsföreläggande, och du kan komma att bli kontaktad av Kronofogden.  

8. Inkassoverksamhet

Inkassoverksamhet innebär indrivning av sin egen eller annans skuld (fordran). När det gäller inkassoverksamhet åt annan, innebärande att du driver in en skuld för annans räkning, är detta förbjudet. Det krävs då att du har ett särskilt tillstånd från Finansinspektionen. 

9. Kan Enkla Juridik hjälpa dig som vill skriva eller fått ett kravbrev?

Ja. Vi kan både skriva kravbrev och skriva svar. Vi åtar oss också att vara ombud för dig i en tvist. Hör av dig helt förutsättninglöst så pratar vi om hur vi kan hjälpa dig.