Startsida » Köp & Försäljning » Utebliven leverans

Utebliven leverans

Dina rättigheter och möjligheter vid utebliven leverans

Säljarens mest grundläggande förpliktelse vid en affärsuppgörelse är att leverera den aktuella varan. När köparen och säljaren befinner sig på samma plats orsakar leveransen nästan aldrig några problem. Vid distansköp, framförallt på begagnatsajter som Blocket, Shpock och Tradera, händer det däremot att säljaren, efter att ha mottagit betalning, helt enkelt struntar i att leverera.

Under sådana omständigheter har köparen blivit utsatt för ett bedrägeri, vilket bör bemötas med en polisanmälan och eventuellt privata rättsliga åtgärder. Skicka in ditt ärende nedan om du vill få en kostnadsfri juridisk utvärdering av ditt fall!

Juristbyrån med enbart fasta priser

Vi hjälper dig gärna med:

  • Kostnadsfri utvärdering av det juridiska läget
  • Polisanmäla ett bedrägeri
  • Kräva säljaren på leverans eller återbetalning
  • Rättsprocess mot säljaren
Är det brottsligt att inte leverera en vara enligt avtal?

I många fall ja. Ett sådant beteende kan klassificeras som bedrägeri enligt 9 kap. 1 § brottsbalken och är alltså en angelägenhet för polis och åklagare. Det är dock välkänt att småskaliga bedrägerier sällan leder till några ordentliga utredningar och, framförallt, åtal. Den köpare som blivit lurad och vill ha kompensation måste därför i de flesta fall inleda en privat rättsprocess.

Vad kan jag göra efter att ha blivit lurad?

Först och främst bör du, även om oddsen för att det ska leda någonstans är dåliga, polisanmäla. Det är viktigt att brottsliga handlingar kommer till polisens kännedom. Förhoppningsvis bidrar en anmälan till, även om du inte får hjälp i det enskilda fallet, att polisen på längre sikt får de resurser som behövs för att hantera även så kallad ”vardagsbrottslighet”.

Vidare är du varmt välkommen att höra av dig till Enkla Juridik. Vi utvärderar situationen kostnadsfritt och förutsättningslöst och kommer med konkreta förslag på åtgärder.

Skicka in ditt ärende & få en kostnadsfri utvärdering

Inga krav eller förbindelser. Vi återkommer inom en arbetsdag!

...