Startsida » Fordran & Lån » Fakturabedrägeri

Fakturabedrägeri

Dina rättigheter när du blivit utsatt för en bluffaktura

Ett fakturabedrägeri innebär att någon skickar ut en faktura utan att det existerar ett avtalsförhållande mellan avsändaren och mottagaren. Avsändarens förhoppning är att mottagaren antingen ska låta sig luras eller betala av rädsla för att avsändaren ska vidta rättsliga åtgärder.

Antalet bluffakturor har ökat stadigt på senare år och det finns statistisk som visar att dessa bedrägerier, som är kriminella handlingar, omsätter miljardbelopp. För den som, av rädsla för betalningsanmärkningar eller genom ett rent misstag, betala en bluffaktura kan det vara mycket svårt att få några pengar tillbaka. Det skadar dock aldrig att utvärdera möjligheterna att kräva tillbaka det belopp man blivit lurad på.

Enkla Juridik hjälper regelbundet personer som blivit utsatta för fakturabedrägerier. Tveka inte att höra av dig för en kostnadsfri och förutsättningslös utvärdering av din situation!

Juristbyrån med enbart fasta priser

Vi hjälper dig gärna med:

  • Kostnadsfri utvärdering av det juridiska läget
  • Polisanmälan av fakturabedrägeri​
  • Kravbrev till avsändaren av fakturan
  • Rättsprocess
Är det brottsligt att skicka ut en bluffaktura?

Ja. Om fakturan betalas utgör det ett bedrägeri enligt 9 kap. 1 § brottsbalken. Offret bör du självklart göra en polisanmälan. På grund av polisens stora arbetsbelastning är det dock högst osäkert om anmälan leder till någon verklig utredning eller, vilket är ännu mer osannolikt, något åtal.

Riskerar jag att få en betalningsanmärkning om jag inte betalar bluffakturan?

Om en privatperson inte betalar en bluffaktura och bluffakturan sedan skickas vidare till Kronofogden leder detta inte automatiskt till någon betalningsanmärkning för personen ifråga. Under förutsättning att personen bestrider det krav som skickas ut från Kronofogden händer ingenting alls. Avsändaren till bluffakturan måste då gå vidare tingsrätten (vilket är ytterst sällsynt när det handlar om renodlad bedrägeriverksamhet). Som privatperson kan man således känna sig lugn, även om det förstås är obehagligt att bli utsatt för en brottslig gärning.

För företag ser regelverket tyvärr annorlunda ut. Om en bluffaktura skickas vidare till Kronofogden leder detta per automatik till en anmärkning hos kreditupplysningsföretagen. Trots detta är det Enkla Juridiks uppfattning att varken privatpersoner eller företagare någonsin ska betala en bluffaktura.

Vad kan jag göra för att få mina pengar tillbaka?

I den bästa av världar skulle det räcka med att du gör en polisanmälan om bedrägeri, varefter åtal väcks och den person som ligger bakom bedrägeriet döms att betala skadestånd till dig. Chansen för att detta ska ske får dock, med tanke på hur många ärenden polisen får på sitt bord varje år, betraktas som mikroskopisk.

Ett komplement till polisanmälan är att du vänder dig till Enkla Juridik. Vi utvärderar situationen kostnadsfritt och förutsättningslöst och ger dig konkreta förslag på åtgärder. Skicka in ditt ärende med hjälp av formuläret nedan, så återkommer vi inom en arbetsdag!

Skicka in ditt ärende

Inga krav eller förbindelser. Vi återkommer inom en arbetsdag!

...