Klicka här för förutsättningslös kontakt!

7 livssituationer då du bör upprätta ett testamente

Ett testamente redogör för hur du som testator önskar att din kvarlåtenskap ska fördelas. När det inte finns något testamente är det vanligtvis dina närmaste släktingar som ärver dina tillgångar. Arvingarna delas in i tre arvsklasser som ärver efter turordning. Om arvingar saknas går arvet till den statliga institutionen Allmänna arvsfonden.

Om du vill göra avsteg från den lagstadgade arvsordningen måste du upprätta ett testamente. De grundläggande kraven för att ett testamente ska vara giltigt är att det undertecknats av dig och bevittnats av två personer som inte är släkt med dig och heller inte gynnas av testamentet.

Nedan redogörs för sju situationer där det kan vara fördelaktigt att upprätta ett testamente.

1. Du är sambo och har inga barn

Sambor har ingen lagstadgad arvsrätt. Det spelar ingen roll hur länge samboskapet varat. För att en efterlevande sambo ska vara arvsberättigad måste ett testamente upprättas. Om du är sambo och vill att din sambo ska erhålla tillgångar efter din bortgång måste du således upprätta ett testamente för sambor.

2. Du är sambo och har barn

I enlighet med vad som framgått ovan ärver sambor inte varandra. I de fall sambor har gemensamma barn, och ett testamente saknas, går hela arvet till barnet. Om du önskar att tillgångar ska gå till din sambo måste du skriva ett testamente där du anger vilken egendom som ska tillfalla sambon. Om du vill att din sambo ska ha oinskränkt rätt att förfoga över de ärvda tillgångarna ska du skriva att de ärvs med ”full äganderätt”.

Den del  av kvarlåtenskapen som enligt testamentet tillfaller sambon ska inte överskrida 50 procent av det totala värdet av arvet. Resterande 50 procent utgör barnets laglott och kan bara testamenteras bort om barnet godkänner att, helt eller delvis, avstå från laglotten. Om du vill vara helt säker på att det som följer av testamentet ska bli verklighet ska du således respektera ditt barns rätt till laglott.

3. Du är ensamstående och har inga barn

Om du är ensamstående och inte har några barn kommer arvet efter dig i första hand gå till dina föräldrar. Om föräldrarna inte lever går arvet till dina syskon, alternativt syskonbarn. Om varken föräldrar, syskon eller syskonbarn finns går arvet till antigen mor- och farförälder eller, om de är döda, till mostrar/morbröder och fastrar/farbröder. I sista hand, om det inte finns några arvsberättigade släktingar alls, går arvet till den statliga institutionen Allmänna arvsfonden, som finansierar välgörande ändamål.

 Om du inte vill att dina släktingar ska ärva dig, och att arvet inte heller ska tillfalla staten, måste du upprätta ett testamente. Du har full frihet att bestämma vem som ska erhålla arvet. Du kan exempelvis testamentera tillgångar till en nära vän eller en välgörenhetsorganisation som ligger dig varmt om hjärtat. Tänk på att göra testamentstagaren uppmärksam på att testamentet existerar, annars finns risken att det inte kommer att uppmärksammas efter din bortgång. Det är testamentstagaren som ansvarar för att göra testamentet gällande gentemot de legala arvingarna.

4. Du är gift, har inga barn och vill inte att din make/maka ärver allting

Om du har en make, och inte har några barn utanför äktenskapet, är utgångspunkten att din make ärver samtliga tillgångar med så kallad ”fri förfoganderätt”. Detta innebär att maken får använda egendomen på det vis hen finner bäst. 

Den enda inskränkningen som finns avseende den fria förfoganderätten är att maken inte får testamentera bort den andel av makens tillgångar som härrör från dig. Efter makens bortgång kommer den del av dödsboet som härrör från dig tillfalla dina närmaste släktingar. Denna inskränkning gäller inte om det finns ett testamente som anger att egendomen ärvs med ”full äganderätt”.

Om du inte vill att din make ska ärva samtliga tillgångar efter dig måste du upprätta ett testamente. Du har full frihet att bestämma hur din egendom ska fördelas. Testamentet kan exempelvis ange att din make ska erhåll hälften av arvet och att återstoden ska gå till dina syskonbarn.

5. Du har särkullbarn

Om du har ett särkullbarn, det vill säga ett barn utanför äktenskapet, är lagstiftningens utgångspunkt att barnet ska få ut sin arvslott i samband med dödsfallet. Om du vill undvika detta kan du upprätta ett testamente som anger att viss del av arvslotten, temporärt eller slutgiltigt, ska tillfalla någon annan.

Observera att särkullbarnet alltid har rätt att få ut sin laglott, vilket utgör halva arvslotten. Om du har ett barn är laglotten 50 procent av kvarlåtenskapen. Ett särkullbarn kan frivilligt avstå från laglotten, eller välja att skjuta upp den, men det måste då ske efter dödsfallet. Det vanligaste scenariot är att särkullbarn vill få ut så stor del av sitt arv som möjligt på en gång.

6. Du har flera barn, men har en dålig relation till en eller flera av barnen

I enlighet med vad som framgår ovan har barn alltid rätt att få ut sina laglotter. Däremot är det full lagligt att genom testamente gynna ett barn på bekostnad av ett annat, under förutsättning att samtliga barn åtminstone får ut sina laglotter. Om du har två barn, men bara har en god relation till ett av dem, kan du således upprätta ett testamente där du bestämmer att det ena barnet ska få 75 procent av arvet och det andra barnet resterande 25 procent (vilket motsvarar det barnets laglott).

7. Du vill att arvet går till ett speciellt ändamål

Om du vill att dina tillgångar ska gå till ett specifikt ändamål måste du, oberoende av familjeförhållanden, upprätta ett testamente. I testamentet ska du ange vilken organisation, eller vilka organisationer, som ska erhålla arvet. Ange alltid organisationsnummer för att vara säker på att det inte uppstår något missförstånd vid bouppteckning och arvskifte. Om du inte har några barn kan du själv bestämma hur stor del av dina tillgångar som ska testamenteras bort.

Hur kan Enkla Juridik hjälpa mig?

Hos Enkla Juridik finns ett flertal erfarna familjerättsjurister. Vi hjälper dig gärna att upprätta ett testamente eller andra familjerättsliga dokument. Vi kan även åta oss uppdrag som testamentsexekutor och ansvarar då för förvaltningen av dödsboet från början till slut.

Om du vill få en offert för att skriva ett testamente är du varmt välkommen att höra av dig till oss via kontaktformuläret nedan eller genom att ringa 020-89 95 96. All kontakt med oss är självfallet kostnadsfri till dess att du mottagit en offert och uttryckligen accepterat den.

Denna text uppdaterades senast 2024-01-05. Hänsyn har tagits till lagstiftning och praxis som var gällande detta datum.